Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Стоте дни война на Путин в Украйна в цифри

OFFNews 03 юни 2022 в 14:54 1773 1

Снимка БТА/АП

По данни от офиса на президента на Украйна и на Киевската школа по икономика, цитирани от независимия медиахолдинг „Новое время“, след първите 100 дни на пълномащабната война преките загуби на Украйна превишават 600 млрд. долара, от които 105 млрд. долара са щетите от унищожената инфраструктура.

Украйна е загубила досега 35% от съвкупния обществен продукт, унищожени и разрушени са над 200 крупни промишлени предприятия.

От крупните населени места, най-тежко са пострадали Мариупол, Харков, Чернигов, Северодонецк и Лисичанск. Общо за цялата територия на Украйна се счита, че са унищожени:

- над 44 млн. квадратни метри частна жилищна площ;

- 23.8 хиляди километри пътища;

- 41 железопътни моста;

- 643 медицински заведения;

- 1123 училища;

- 621 детски градини;

- 19 крупни нефтобази;

- 19 крупни търговски центрове.

От началото на нахлуването руските войски са окупирали общо 2603 градове и населени места, най-крупните от които са Херсон и Мариупол, последният с население преди войната от 450 хиляди души.

Окупаторите в момента контролират 20% от територията на Украйна, почти 125 хиляди квадратни километра (за сравнение общо територията на Белгия, Нидерландия и Люксембург е едва 76.6 хиляди квадратни километра).

Други около 300 хиляди квадратни километра от територията на Украйна, двойно повече от окупираните територии са опасни заради с невзривени боеприпаси или се нуждаят от разминиране.

По данни от Министерството на реинтеграцията, окупираните територии, или териториите, където се водят активни бойни действия обхващат следните области:

- Днепровска, 6 общини;

- Донецка, 66 общини;

- Запорожка, 61 общини;

- Луганска, 37 общини;

- Николаевска, 22 общини;

- Харковска, 51 общини;

- Херсонска, 49 общини.

По данни от министъра на отбраната на Украйна Алексей Резников: понастоящем войната е в критичната фаза, свързана с особено кръвопролитните боеве в Източна Украйна. Средно на ден гинат от 60 до 100 украински военнослужещи, а други 500 получават ранения.

Последните официални данни за невъзвратните загуби сред въоръжените сили на Украйна са от средата на април: 2.5-3 хиляди военнослужещи.

В хода на предишните бойни действия в района на Донбас след 2014 г. до сегашната война са загинали повече от 4.1 хиляди украински военнослужещи.

Постоянният представител на Украйна при ООН съобщи в края на май, че окупационните власти са депортирали насилствено в Русия 1.4 милиона украински граждани, от които 16% деца, най-малко 230 хиляди.

Досега са загинали 261 деца и повече от 460 са били ранени.

ООН има потвърдени данни за повече от 5000 мирни жители загинали в резултат на войната, но това е само предварителна информация. Най-много цивилни жертви има в Донецка и Логанска области. По ориентировъчни данни, в района на Мариупол жертвите сред цивилното население могат да надхвърлят 22 хиляди души.

От началото на нахлуването на Русия 12 милиона украинци бяха принудени да напуснат местата, където пребивават постоянно, а повече от 5 милиона са напуснали Украйна. По данни от ООН, след 24-ти февруари границите на Украйна са пресекли 6.8 милиона граждани на Украйна, а завърналите се до момента са 2.2 милиона.

Най-тежко засегнати от войната са транспортната инфраструктура, крупни мощности на металургичната, химичесата, нефтопреработвателната и машиностроителната промишлености, летищната инфраструктура и търговските пристанища. Наред с това окупаторите изнасят в Русия от завладените територии метали, машиностроителна продукция, транспорти средства, зърно и селскостопанска продукция. Над 22 милиона тона зърно от миналогодишната реколта не могат да бъдат реализирани на международните пазари поради блокадата на търговските пристанища на Украйна в Азовско и в Черно море.

Под контрола на окупаторите се намира и най-голямата в Европа – Запорожката атомна електроцентрала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!