Столтенберг: Русия знае, че НАТО не може да изпълни исканията ѝ

Украйна се готви за всички възможни сценарии

OFFNews 19 февруари 2022 в 17:15 5411 0

Снимка БТА

Йенс Столтенберг

Москва се конфронтира с НАТО с искания, за които знае, че алиансът не може да изпълни, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Опасността сега е съчетанието от това мащабно струпване на войски със силно заплашителна реторика, поставяща искания, за които знаят, че не можем да изпълним, и казват: Ако не ги изпълним, ще има военни последици", каза Столтенберг пред Мюнхенската конференция по сигурността.

"Това е новото нормално, че имаме Русия, която открито оспорва основните ценности на европейската сигурност, а след това демонстрира волята си да използва сила или заплаха да използва сила, за да постигне желаното", добави той.

В същото време руският външен министър днес заяви по телефона на френския си колега, че игнорирането на исканията на Москва по сигурността е вредно за стабилността в Европа и по света, съобщи руското дипломатическо ведомство, на което се позовава БТА.

Сергей Лавров каза на Жан-Ив Льо Дриан, че всички страни трябва да се съобразяват с ангажиментите си да гарантират принципа на "равнопоставеност и неделима сигурност", съобщи министерството.

"Пренебрегването на законните права на Русия в тази област влияе неблагоприятно на стабилността не само на европейския континент, но и на и в света", каза Лавров.

От своя страна Льо Дриан заяви, че диалогът все още е възможен и че Франция е решена да работи за него, но Русия трябва да направи този избор.

„Днес действията и думите на Русия не са в синхрон", съобщи в изявление ведомството на Льо Дриан.

Китай на свой ред коментира конфликта. "Безпокойството на Русия във връзка с Украйна „трябва да бъде зачитано“ също като тревогите на другите участници в тази криза, която има риск да прерасне в конфликт", заяви днес шефът на китайската дипломация Ван И, предаде БТА.

„Всички страни имат право да изразят безпокойството си и разумното безпокойство на Русия трябва също да се зачита и да се взема предвид“, каза китайският външен министър на конференцията по сигурността в Мюнхен. Пекин подкрепи искания на Москва, свързани с тази криза, напомня АФП.

„Трябва да бъдем единни срещу заплахата“, призова по време на форума британският премиер Борис Джонсън. Той подчерта, че британските санкции в случай на руско нахлуване в Украйна ще направят „невъзможно“ за Москва да използва британската финансова площадка.

Украйна „се готви за всички възможни сценарии“, заяви в Мюнхен първият дипломат на Киев Дмитро Кулеба, помолен от журналисти да коментира последните изявления на Джо Байдън, изразил убеденост, че Русия скоро ще нападне съседната страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews