Столтенберг: НАТО ще подкрепя Украйна, докато тя не победи във войната

OFFNews 17 август 2023 в 16:52 1154 1

Столтенберг

Снимка БТА/АП

Йенс Столтенберг

НАТО ще подкрепя Украйна, докато тя не победи във войната. Путин подцени НАТО, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на конференция в Норвегия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Запитан за украинската контраофанзива, Столтенберг каза, че украинците постигат напредък, но има много несигурност, въпреки че Украйна бавно, но сигурно си възвръща територията.

"НАТО води вътрешни дискусии за това как да се сложи край на конфликта в Украйна и как да се постигне мир. От Украйна зависи да реши кога ще има подходящи условия за присъединяване към преговорите след руското нахлуване", добави Столтенберг.

"Украинците и само те могат да решат кога има условия за преговори и кой може да седне на масата за преговори и да каже кое решение е приемливо", допълни той.

По думите на Столтенберг украинците решават какви да бъдат условията на мира, а ролята на НАТО е да подкрепя Украйна.

Според него НАТО не е открил никакви промени в разположението на руските ядрени сили и западният алианс не вижда причина Русия да го накара да променим собствените си сили и начина, по който те са разположени.

"Досега не сме станали свидетели на нищо, което да изисква това от наша страна", посочи генералният секретар на пакта.

Столтенберг каза още, че страните членки на алианса не трябва да стават прекалено зависими от Китай за стратегически суровини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!