Стоки за милиарди изгоряха в склад на Озон в Подмосковието

OFFNews 03 август 2022 в 18:41 26100 6

Пожар

Снимка ТАСС

Сградата на склада на "Озон" е неспасяема.

Голям пожар избухна в склад на онлайн компанията "Озон" в Истринския район на Московска област. Според губернатора на Московска област горящата сграда на склада вече не може да бъде спасена. Щетите са за повече от 10 млрд. рубли по оценка на застрахователите.

По последна информация площта на пожара е била 50 хил. кв. м. Пламъците вече са потушени, но стълбът дим се вижда на много километри.

Персоналът - около 1000 души, е успял да се евакуира, преди огънят да обхване огромната сграда на склада.

До момента е известно, че са пострадали 13 души. Местонахождението на двама души не може да бъде установено, заяви губернаторът на Московска област Андрей Воробьов, цитиран от Би Би Си. Министерството на извънредните ситуации все още не е потвърдило броя на загиналите.

Версиите

Умишлен палеж се разглежда като единствената основна версия за пожара в склада на Озон в Московска област, съобщи РИА Новости, като се позова на представител на службата за спешна помощ.

Източникът на ТАСС не е толкова категоричен: "Според очевидци складът може да е бил подпален на няколко места. Подпалването е една от версиите. Докато не бъде потушен пожарът, е рано да се говори за по-точни причини. Трябва да разгледаме къде е възникнал пожарът и т.н.", коментира той.

По-рано началникът на градския район Истра Татяна Витушева заяви, че пожарът може да е възникнал "поради неспазване на правилата за безопасност".

Министерството на извънредните ситуации обяснява бързото разпространение на огъня по следния начин: "Поради срутването на покрива и незабавния достъп на кислород се образуват силни конвекционни течения. В резултат на това пожарът се разпространява бързо на голяма площ".

За потушаването на пожара са изпратени три противопожарни хеликоптера и противопожарен влак. 

Губернаторът на Московска област Воробьов обясни, че сега целта на пожарникарите е да предотвратят разпространението на пожара върху съседните сгради.

Застраховани

Огромният склад и съхраняваните в него стоки са били застраховани за 17 млрд. рубли, от които съдържанието на склада е било застраховано за 11 млрд. рубли.

"Очевидно е, че това е една от най-големите загуби (за застрахователите) в последно време, общите щети дори по предварителни данни могат да се оценят на над 10 млрд. рубли, компаниите вече започнаха да оценяват и да работят с клиентите", заяви Игор Юргенс, ръководител на Общоруския съюз на застрахователите.

От пресслужбата на "Озон" съобщиха, че всички стоки, съхранявани в склада, са били изтеглени от продажба. Компанията обеща да възстанови парите на клиентите, чиито поръчки е трябвало да бъдат отменени, и да компенсира продавачите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

7

БотоксПутю

05.08 2022 в 14:21

Рубли, ама милиарди.

2073

5

Johnny B Goode

03.08 2022 в 22:58

Оооо, Еврото.
Добре дошъл обратно от яхтата. Как са Вовата и Серж? Потупаха ли те по раменцето.
Айде, че пернишкия винкел съвсем изперка тука без тебе.

-240

3

редовно четящ

03.08 2022 в 21:55

Немезида.

1220

2

хr4

03.08 2022 в 21:23

"L"

2073

1

Johnny B Goode

03.08 2022 в 20:58

Карма?