Статуя на сова предизвика протести в Сърбия

OFFNews 16 ноември 2018 в 14:35 3759 0

Снимка Ройтерс

Наскоро издигната статуя на сова в северния сръбски град Кикинда предизвика протести и неодобрение от жителите на града, предава Би Би Си.

2,4-метровата скулптура е създадена поради факта, че всяка зима хиляди любители на птиците се събират в сръбския град, за да наблюдават една от най-големите популации на горски ушати сови. Целта е била тя да рекламира и популяризира града, но ефектът е обратен.

Протестиращите казват, че удължената форма на керамичната статуя и минималистичните черти изглеждат неприлично и настояват да бъде премахната. Според жителите статуята е чист провал и градът ще стане по-известен с грозната статуя.

„Страхотно, но дори не мога да определя на какво ми напомня“, коментира под снимка на статуята потребител във Фейсбук.

„Обичам совите и този град, но тази скулптура е пълен провал“, пише друг.

Създателят на статуята Йован Блат казва пред сръбския вестник „Вечерне Новости“, че е готов да направи нова скулптура, за да спрат критиките. „Статуята не е предназначена да бъде "копие" на сова, а по-скоро "стилизирана скулптура" с "удължено, тръбно тяло", казва той. По думите му хората не разбират съвременното изкуство, но признава, че може би в нея има няколко технически грешки.

"С цялата тази шумотевица около нея, по някакъв начин тя също се превръща в символ на града", посочи Желко Бодрожич, главен редактор на местен вестник, който казва, че статуята ще остане на мястото си.

"Кикинда сега е известна заради совите си из цяла Европа, дори в цял свят. Любителите на птици са много активни, многобройни и лоялни туристи", казва Драган Смитич, запален любител на птиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови