Стачка отново парализира Гърция

Лъчезар Вълев 26 септември 2012 в 09:01 1408 0

Влакове и кораби няма да се движат днес в Гърция, а банките, магазините и държавни служби ще останат затворени.

Причината е обявената 24-часова обща стачка обявена за днес.

Протестът е насочен срещу новите мерки за икономии, които предвиждат орязване на заплати и пенсии, увеличаване на пенсионната възраст, премахване на колективните трудови договори и уволнения в държавния сектор.

Стачката е организирана от двата най-големи синдиката в страната ГССЕ и АДЕДИ, обединяващи работещите в частния и държавния сектор.

Заради протеста болниците ще обслужват само спешни случаи. Данъчните служители пък спират работа до края на седмицата.

Затворени ще останат министерствата и общините в страната, както и държавната електрическа компания ДЕИ и националният телеком ОТЕ.

Към стачката се присъединяват също адвокати, служители на съда и работещи в банковия сектор.

Въвежда се специален график на градският транспорт в столицата Атина, като част от метростанциите в града няма да работят. 

Мерките, срещу които е стачката, са по искане на международните кредитори на Гърция в замяна на отпусканата финансова помощ за излизане от кризата.

Синдикатите се опасяват, че предвидените мерки ще разширят рецесията, в която е изпаднала гръцката икономика.

Междувременно надежди за намаляване на гръцките задължения дава предвидената за днес среща в Берлин между управителя на Международния валутен фонд (МВФ) и германския канцлер Ангела Меркел.

Преди два дни Кристин Лагард заяви, че предвид рецесията в Гърция останалите държави от Еврозоната ще трябва да обмислят отписване на част от отпуснатите заеми. 

През последните две години Атина получи общо 240 млрд. евро.

По-рано тази година дългът на страната бе орязан със 100 милиарда, с което инвеститорите загубиха 53 на сто от вложенията си в гръцки облигации.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)