Стачка остави Гърция без фериботи

OFFNews 01 май 2015 в 11:50 5584 1

Фериботите в Гърция останаха на кея и връзките с островите бяха прекъснати заради стачка на моряците. Стачката ще засегне всички видове плавателни съдове в Гърция. Те ще останат в пристанищата от полунощ в четвъртък до полунощ в петък срещу събота.

Повод за протестните действия на моряците е международният ден на труда Първи май. Те настояват правителството да не отстъпва от исканите от кредиторите реформи в трудово-правните отношения и в пенсионната система, да се запазят колективните трудови договори, както и да получат незабавно неизплатени до момента парични възнаграждения.

По данни на профсъюза ПНО над 7000 гръцки моряци вече са безработни от общо 15 000 в трудоспособна възраст. Според данните на министерството безработните моряци са 4200 при около 17 000 в трудоспособна възраст.

Хиляди пътуващи  българи за празничните дни може и да не успеят да стигнат до планираните дестинации, ако те включват посещение на някой от островите.

Не е известно колко българи, решили да посетят днес някой от островите  ще бъдат засегнати от обявената стачка. Според гръцката статистическа служба за миналата година българи са посетили страната рекордните 1.5 млн. пъти, което ги прави третия най-голям пазар за туристическата индустрия след Германия и Великобритания. Според българската статистика обаче посещенията през 2014 г. са били 867 хиляди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови