Сриват до основи училището в САЩ, където стрелец уби 19 ученици и две учителки

OFFNews 22 юни 2022 в 11:14 2126 0

Как може да сме бъдещето, ако не живеем достатъчно дълго, за да стигнем там - пише на единия плакат на ученичка след масовото убийство в началното училище в Ювалди, Тексас

Снимка БТА/АП

Как може да сме бъдещето, ако не живеем достатъчно дълго, за да стигнем там - пише на единия плакат на ученичка след масовото убийство в началното училище в Ювалди, Тексас

Началното училище в град Ювалди, Тексас - където стрелец уби 19 ученици и две учителки през месец май - ще бъде разрушено, съобщи кметът на града Дон Маклафлин по време на напрегнато и емоционално заседание на съвета, на което жителите поискаха отговори за стрелбата.

Общественият гняв нарасна и заради обвинения към полицията, че е чакала повече от час, преди да се намеси. Началникът на службата за обществена безопасност в Тексас заяви във вторник, че на мястото е имало достатъчно полицаи, за да спрат стрелеца три минути, след като е влязъл в сградата, но полицията е чакала повече от час пред класните стаи, преди екипът да влезе.

Училището ще бъде разрушено. Никога няма да можете да поискате дете или учител да се върне там - заяви Маклафлин, цитиран от Би Би Си.

Сега в училище "Роб" учат близо 600 ученици във втори, трети и четвърти клас. То няма да е първото съборено след масова стрелба. "Санди Хук" в Нютаун, Кънектикът, беше разрушено, след като през 2012 г. бяха там застреляни 20 ученици на възраст шест и седем години и шестима членове на персонала. На същия терен беше построено ново училище.

Нападението в Ювалди на 18-годишния младеж - идентифициран като Салвадор Рамос - доведе до подновяване на националния дебат за регулациите на оръжията. Във вторник американските сенатори приеха ново законодателство за справяне с масовите стрелби, което беше наречено най-значимият нов контрол върху оръжията от едно поколение насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови