Срещата на върха за мир на ООН ще е на 24 февруари

OFFNews 12 януари 2023 в 19:21 1137 0

ООН
Централата на ООН.

Предложената от Украйна "Среща на върха за мир“ е насрочена за 24 февруари в централата на ООН. Инициативите на украинския лидер Володимир Зеленски обхващат въпроси като сигурността на страната и региона като цяло, храните, енергийната сигурност, изтеглянето на руските войски от територията на Украйна. Това обяви украинският посланик в Анкара Васил Боднар.

"Срещата на върха за мир", която Украйна предложи да се проведе с посредничеството на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, е насрочена за 24 февруари в централата на организацията в Ню Йорк", заяви дипломатът.

Той припомни, че президентът на Украйна Володимир Зеленски на срещата на върха на Г-20 представи "план за постигане на мир".

"Инициативите, които са от 10 точки, обхващат въпроси като сигурността на Украйна и региона като цяло, продоволствената и енергийната сигурност, изтеглянето на руските войски от украинска територия", добави посланикът.

Дипломатът изрази задоволство от позицията на Турция за уреждане на кризата в Украйна.

"Благодарен съм на външния министър Мевлют Чавушоглу, който официално заяви, че Турция подкрепя мирния план, предложен от Украйна, и е готова да участва в неговото изпълнение", заяви Боднар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови