Сраженията продължават. Украинците: Нито е превзет Соледар, нито е обкръжен Бахмут

Евгений Пригожин се е снимал в солна пещера във Владимировка на 150 километра от Соледарските мини, смята СтратКом

OFFNews 11 януари 2023 в 11:32 11105 32

Снимка СтратКом

След анализ на снимките и структурата на мините в Соледар и Владимировка СтратКом твърди, че Пригожин си е направил фотосесия на 150 километра от мястото на бойните действия.

Близо 12 часа след изявлението на частния пълководец и основател на военната компания „Вагнер“ Евгений Пригожин, че частите му са поставили под контрол Соледар, а украинските сили са в котел в чертите на града, западни източници не могат да потвърдят, че превземането на населеното място е факт. Според информационните агенции и специализираните канали в социалните мрежи към обяд в сряда сраженията в Соледар продължават. „Нито е превзет Соледар, нито е обкръжен Бахмут“, коментира украинската страна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова да се изчакат официалните съобщения за освобождаването на Соледар. „Няма да бързаме, ще изчакаме официалните съобщения, но в напредването има положителна динамика“, каза Песков към 12 по обяд по московско време в сряда.

Приблизително по същото време, когато говори Песков, говорителят на Източната група войски на ВСУ Сергей Череватий обяви, че украинските защитници продължават да удържат Соледар. „Руснаците казват, че той е под техен контрол, но това е лъжа. Изчакайте подробностите в сводката на Генералния щаб“, заяви Череватий. Според CNN в града се водят тежки улични боеве и позициите "минават от ръка в ръка".

Късно в полунощ срещу сряда създаденият преди дни официален канал на Пригожин разпространи негова снимка в галерия на солна мина и два аудиофайла с неговия глас, в които собственикът на ЧВК „Вагнер“ обявява превземането и казва, че броя на пленените украинци ще стане ясен на следващия ден. Готвача на Путин прави и специално уточнение, че в превземането на Соледар са участвали изключително части на „Вагнер“ и никакви мобилизирани или други части на руската армия.

Има голяма вероятност снимката и записите на Пригожин да са пиар елемент, целящ отново подсилване на ролята на „Вагнер“ и лично на самия Пригожин. Отделът за стратегически комуникации (СтратКом) на ВСУ анализира снимката на Пригожин с наемници в солна галерия и сравнява солните шахти в района. Галериите в района на Соледар се отличават драстично от тази, в която се е снимал Пригожин. По всяка вероятност Готвача на Путин е направил фотосесия в пещера в района на Владимировка в Донецка област. Това е на около 150 километра по права линия от Соледар.

"Изглежда, че местонахождението на Пригожин не съответства на действителността и той не е в Соледарските мини. Елемент на ИПСО (Информационно психологическа специална операция, б. р.) от пригожиновите пиари, който е насочен към вътрешната аудитория за да оправдае по някакъв начин безумните загуби сред пандизчиите. Соледар беше, е и винаги ще бъде украински“, отблязват от СтратКом.

Претенциите на Евгений Пригожин за ексклузивност на "Вагнер" в битките за Соледар и неговото превземане бяха опровергани в сряда по обяд и от Министерството на отбраната на Русия на брифинг на говорителя на ведомството Игор Конашенков. Въпреки, че на Конашенков не може да се вярва безрезервно, той заяви, че Соледар е блокиран от северна и южна страна от подразделения на Въздушно-десантните войски на Русия. В същото време пак по неговите думи Военно-космическите сили на Русия, както официално наричат руските ВВС, нанасят удари по опорни точки на противника, а щурмови отряди водят боеве в града. Така с няколко изречения Конашенков опроверга Пригожин в поне два пункта: сраженията за Соледар продължават и битката срещу ВСУ се води от елитни части на армията на Руската федерация - ВДВ и ВКС.




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

32

media

11.01 2023 в 18:14

belovejdov A защо не искате да разобличете глупоста русофобите и да покажете моралното превъзходство на Русофилите в национален ефир. Предполагам не се притестявате да подкрепите гледната си точка с лицето или името си? Или греша?

2805

31

Едър Вредител

11.01 2023 в 18:07

Ех тия русофилистици толкова кухи лейки и наивни верващи на всяка глупост на господарите си ако хвана 1 куче от улицата да му сложа 1 овча кожа ще им го продам за руска овца

-1655

30

ob1

11.01 2023 в 16:39

Сложна е РУСКАТА ДУША, Фиъре :)
Ти знаеш ли кво му е на веждата далеч от родния външен кенеф, хем иска да се бие за славата на путкин, хем го е страх от могилизацията; хем громи еврогейците, хем ползва компютър, произведен от тях. И кво му остава - пие най-евтината помия (щото копейките не стигат за повече), псува и сънува светлото бъдеще, което никога не идва...

805

29

Fear

11.01 2023 в 16:32

obl, такава ли била работата?
Тц, тц, тц... Ти да видиш, как е ли станало така, че човек да избяга от рая на Земята и да отиде в западащата и загиваща Европа?! :D

-1655

27

ob1

11.01 2023 в 16:26

Fear, за какво да ти праща адреса в загубеното село, като е избягал в Бургас?
А и да лекуваш орк е загубена кауза. На тия лекарства могат да им помогнат само ако са в летална доза :)

15914

26

поп Дръвчо

11.01 2023 в 16:21

Не знам за розовия толераст ама знам защо българските русофили не гледат руска телевизия.

Просто не разбират езика.

805

25

Fear

11.01 2023 в 16:14

belovejdov, кажи си точния адрес в Поварево, да ти пратя малко медикаменти за укрепване на психическото състояние.
Като те чета, оставам с впечатление, че в HWBG сме ти нанесли твърде тежка душевна травма, чак взе да ми става съвестно. Почти. :D

706

24

order

11.01 2023 в 16:10

Ееее нема лабаво... дори и да не е, скоро ще е... споко!!!

-5840

23

ето още нещо интерсно от соледар, което няма да се види по Нова :)

https://t.me/c/1511101415/4190