Сравнението на Украйна с Косово от 1999 г. е невярно и неприемливо

OFFNews 30 май 2022 в 20:03 3425 2

Виола фон Крамон и Александър Вучич

Снимка twitter.com/ViolavonCramon

Виола фон Крамон и Александър Вучич

Виола фон Крамон, докладчик на Европарламента за Косово, днес беше в Белград, където се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич, съобщава БТА.

"Сравнението на Вучич на руската агресия срещу Украйна със ситуацията в Косово през 1999 г. е неприемливо. Той разбира, че тази война е нарушаване на международното право, за това се съгласихме, но по въпроса за 1999 г. той продължава да гледа на Сърбия като на жертва, а не като на агресор", заяви Виола фон Крамон пред вестник "Данас".

Разговорът е бил дълъг и тежък по някои точки, отбелязва "Данас".

"Мнението на Вучич, че ситуацията в Украйна днес е подобна на ситуацията от 1999 г. в Косово е нещо, с което наистина не мога да се съглася. Имахме дълъг разговор за ситуацията през 1999 г. и последиците, които тази война остави за сръбското общество и мисля, че тук има някои изкривени гледни точки", каза евродепутатът.

Тя подчерта, че напълно разбира, че бомбардирането на Сърбия и санкциите на Запада са били "ужасни" за народа и че "никога не би отрекла това", нито е омаловажавала значението му, но добави, че политическият контекст от 1999 г. и днес в Украйна е напълно различен.

Днешното състояние на диалога между Белград и Прищина допълнително е утежнено от такива сравнения, както и от липсата на ясна и достоверна европейска перспектива и за двете страни, отбеляза Фон Крамон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

2

Ран Босилек

30.05 2022 в 22:28

Американците създадоха този опасен прецедент, случая е идентичен. Защо косово може а ДНР и ЛНР не може? Защо могат да удрят Ирак в защита на Кувейт, а Украйна в защита на ДНР не? Политиката на двойните стандарти вече не върви.

10298

1

AntiZ

30.05 2022 в 20:15

Прав е сръбският маркуч! Има много общо между Сърбия през 1999-та и Русия през 2022-ра!И в двата случая имаме самозабравили се диктатори, решили да прекрояват картата на света с геноцид и оръжие. Има обаче и малка, но поправима разлика: сръбският боклук Милошевич, малко почина в затвора в Хага, докато кремълският съсел все още диша! Ще почакаме...