Според МААЕ ядрената програма на Северна Корея е обезпокоителна

OFFNews 07 септември 2022 в 20:49 1535 0

МААЕ

Снимка iaea.org

Азиатската страна се призовава да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Международната агенция по атомна енергия е сериозно обезпокоена от ядрената програма на Северна Корея. Това се посочва в доклад на Агенцията, публикуван днес, предаде Ройтерс. 

В него се призовава азиатската страна да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси през юни отбеляза, че строителните дейности по разширяване на ключови съоръжения в основния севернокорейски ядрен обект в Йонбьон напредват, посочва БТА. 

Тази година Пхенян проведе серия от ракетни изпитания и някои анализатори смятат, че след петгодишно прекъсване страната се готви да поднови тестването на ядрени оръжия.

В доклада си МААЕ посочва, че изкопните дейности по повторното отваряне на тестовия тунел в близост до подземния ядрен полигон "Пунгери", който бе частично разрушен през 2018 г., са започнали през март и вероятно са били завършени през май.

"Повторното отваряне на ядрения полигон е доста обезпокоително, както и разширяването, както се съобщава, на завода за обогатяване на уран (в Йонбьон) и продължаването на експлоатацията на реактора (5MW) и на други съоръжения", заяви агенцията на ООН, обобщавайки своите изводи.

Продължаването на ядрената програма на Северна Корея е несъмнено нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, се казва още в годишния доклад.

Гроси призова Пхенян да спазва задълженията си съгласно резолюциите на ООН, да си сътрудничи с МААЕ и да разреши нерешените въпроси, особено възникналите след напускането на инспекторите на атомната агенция от страната през 2009 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг