Според Финландия китайски или руски кораб е повредил газопровода Balticconnector

OFFNews 20 октомври 2023 в 21:31 2458 1

Снимка pixabay

Финландската полиция съобщи, че най-вероятно китайски кораб е повредил газопровода между Финландия и Естония по-рано този месец.

След като на 8 октомври теч доведе до спирането на газопровода Balticconnector, финландските власти разследват повредата, която според тях е причинена от "външна" дейност. Основно се проверяват два съда като причастни към аварията на 77-километровия подводен газопровод - руският товарен кораб "Севморпуть" и китайският Newnew Polar Bear, съобщава в. "Сега".

"Движенията на кораба Newnew Polar Bear, плаващ под флага на Хонконг, съвпадат с времето и мястото на повредата на газопровода", се казва в изявление на Националното бюро за разследване.

Инспектор Ристо Лохи обяснява, че страната ще си сътрудничи с китайските власти, за да установи ролята на кораба.

Полицията потвърди, че повредата е причинена от "външна механична сила" и че е открила "тежък предмет" в близост до повредения тръбопровод.

"Наскоро на морското дъно беше открита огромна купчина пръст, под която има изключително тежък предмет", заяви Лохи. Полицията ще се опита да извади предмета от морското дъно, за да проучи дали той е свързан с повредения тръбопровод.

Ремонтът на газопровода ще отнеме поне пет месеца, заяви операторът му миналата седмица, което ще остави Финландия напълно зависима от вноса на втечнен природен газ през зимата. НАТО засили патрулирането в Балтийско море след инцидента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!