Спасиха руски алпинист, блокиран 6 дни под връх Латок-1

OFFNews 31 юли 2018 в 14:50 3965 0

Снимка Facebook

Спасиха руския алпинист Александър Гуков, който бе блокиран 6 дни на 6100 метра надморска височина под върха Латок-1, съобщи Govoritmoskva.ru.

На 25 юли Гуков, заедно със сънародника си Сергей Глазунов, се опитвал да изкачи главния връх на масива Латок в Каракорум на територията на Пакистан. На височина 6200 метра Глазунов паднал и загинал и оставил партньора си без вода, храна и газ за отопление.

Спасителната операция се е провела чак днес, тъй като атмосферните условия са били изключително неподходящи – снеговалежи, които могат да предизвикат лавина и нулева видимост.

Екипът е знаел, че алпинистът е жив, тъй като е изпращал съобщения за помощ през сателитния телефон. Въпреки екстремните условия, той е успял да разпъне палатка на сигурен хребет и да се предпази от евентуални лавини.

Главният редактор на руския алпинистки сайт mountain.ru Анна Пиунова, която държеше в течение читателите си за всяка стъпка на спасителния отряд, информира, че състоянието на Гуров е тежко, но не животозастрашаващо и той вече е транспортиран с хеликоптер до болница в град Скарду.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!