Социалната платформа на Мъск е предоставяла предимства на терористи

OFFNews 15 февруари 2024 в 18:53 894 1

Х

Снимка GettyImages

Синята отметка на социалната мрежа Х

Социалната платформа Х (Преди Туитър) на Илън Мъск е предоставяла първокласни платени услуги чрез закупуването на абонамент на терористични групи и други хора, санкционирани от правителството на САЩ, се твърди в нов доклад на Проекта за техническа прозрачност (ПТП).

Установено е, че Х е поставил сини отметки на профили, свързани с членове на "Хизбула" и на други подобни организации. Когато Мъск стана собственик на социалната мрежа, въведе промени, сред които е възможността за купуване на отметката, с която преди това се маркираха удостоверени профили, срещу абонаментна такса. Тогава критиците предупредиха, че този ход ще влоши проблемите с дезинформацията, отваряйки платформата за хора, които се представят за други личности.

По-рано отметката беше безплатна и чрез нея платформата сигнализираше, че е потвърдила самоличността зад съответния профил. Много от хората, чиито профили имаха такива отметки, бяха журналисти, световни лидери и известни личности.

Авторите на доклада отбелязват, че след въвеждането на промяната в начина на издаване на отметките, те са били предоставени на хора, които са обект на санкции в САЩ, което може да представлява нарушение на американското законодателство. В доклада се посочва, че след публикуването му Х е премахнал отметките от профилите, споменати в текста.

"САЩ налагат санкции на лица, групи и държави, смятани за заплаха за националната сигурност. Х изглежда продава първокласни услуги на някои от тях", пишат още авторите.

Пример за такъв профил е този на движението на хутите "Ансар Аллах", който има повече от 23 хил. последователи. Той е получил синята отметка, защото е платил за абонамент, отбелязва Проекта за техническа прозрачност. Хутите са обект на санкции както в САЩ, така и в Обединеното кралство заради атаките по кораби в Червено море след началото на войната между Израел и "Хамас".

Профилът на Хасан Насрала, генералният секретар на "Хизбула", също е имал синя отметка. В доклада е посочено, че за да получиш такава, Х изисква потребителите да представят издадена от правителството лична карта и селфи, за да получат удостоверението. Не е ясно обаче дали Насрала го е направил.

Срещу $8 (£6,40) на месец, отметка позволява по-дълги публикации и по-добра промоция.

Проекта за техническа прозрачност идентифицира и други акаунти, които изглежда са имали платени абонаментни акаунти, включително такъв, принадлежащ на NTV, държавен телевизионен канал в Русия. САЩ направи търговията с Русия незаконна след нахлуването й в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика