Социалната мрежа "Х" съди организация за наблюдение на медиите, която обвинява платформата в антисемитизъм

OFFNews 21 ноември 2023 в 10:29 1029 0

Илон Мъск

Снимка GettyImages

Собственикът на платформата "Х" Илон Мъск

Социалната медийна платформа "X" (преди Туитър) на Илон Мъск съди организация за наблюдение на медиите, която обвинява социалната мрежа в антисемитизъм. Тя твърди, че до рекламите в "Х" се появявали и антисемитски публикации, съобщава Би Би Си.

X твърди, че Media Matters for America е „манипулиралa“ данни в опит да „унищожи“ платформата.

Големи компании като Apple, Disney, IBM и Comcast спряха рекламите си в социалната мрежа, след като Media Matters for America  публикува своя анализ, който обвинява "Х" в антисемитизъм.

Застъпническата група твърди, че реклами в "Х" са се появявали заедно с публикации, подкрепящи нацизма, които включвали цитати на Хитлер и отричане на Холокоста.

„Media Matters умишлено проектира изображения, които да показват публикации с антисемитизъм до рекламите в "Х". Такава е произтичащата от тях медийна стратегия, за да прогони рекламодателите от платформата и да унищожи X Corp“, се твърди в съдебния иск на "Х", заведен в Тексас.

Линда Якарино, главен изпълнителен директор на "X", твърди, че нито един автентичен потребител на социалната мрежа не е видял реклами на IBM, Comcast или Oracle до съдържание с антисемитизъм.

Вследствие на обвиненията в Media Matters, Европейската комисия, Warner Bros Discovery, Paramount и Lionsgate също изтеглиха реклами  от "X".

В събота  Мъск обеща да заведе „термоядрен“ иск срещу Media Matters и всеки, „който е участвал в тази измамна атака срещу "Х"“.

В отговор президентът на Media Matters Анджело Карузоне каза, че ще спечелят всяко съдебно дело.

„Далеч от защитника на свободата на словото, за който се представя, Мъск е хулиган, който заплашва с неоснователни съдебни дела в опит да заглуши докладите, за които дори е потвърдил, че са точни“, съобщава Карузоне в изявление.

Основана през 2004 г., Media Matters е известна с критиката си към консервативни коментатори и медии. Описва себе си като „прогресивен изследователски и информационен център с нестопанска цел, посветен на цялостното наблюдение, анализиране и коригиране на консервативната дезинформация в медиите в САЩ“.

Миналата сряда Мъск беше подложен на критики, след като отговори на публикация, споделяща теория на конспирацията, и обвиняваща еврейските общности в насаждане на омраза срещу белите хора, наричайки това „действителна истина“.

По-късно той отрече обвиненията в антисемитизъм, като каза, че коментарите му не се отнасят за всички евреи, а за групи като Лигата против клеветата, еврейска мониторинг група срещу омразата.

Междувременно републиканският генерален прокурор на Тексас Кен Пакстън заяви, че е започнал разследване на Media Matters „за потенциална измамна дейност“ във връзка с твърденията за "X".

Неговият офис публикува изявление, в което нарича либералната група "радикална организация против свободата на словото".

Пакстън също се зарече да гарантира, че "обществеността не е била измамена от схемите на радикални леви организации, които не желаят нищо друго освен да ограничат свободата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки