Сорос и Чомски се подписаха за помилването на Сноудън

OFFNews 19 септември 2016 в 12:39 5641 19

Сорос и Чомски се подписаха за помилването на Сноудън

Актьори, политически анализатори и общественици, адвокати и правозащитници организираха подписка в подкрепа на Едуард Сноудън, с която искат американският президент Барак Обама помилването на бившия служител на Агенцията за национална сигурност (АНС). "Лийковете", които за първи път се появиха в британския "Гардиън" през 2013 г., показаха наяве топ секретни документи на Агенцията. 

Сред подписалите петицията за оневиняването на Сноудън са имена като философът и лингвист Ноам Чомски, милиардерът и основател на Фондация "Сорос" Джордж Сорос, както и актьори като Дани Глоувър и Даниел Радклиф.

Мотивите на инициаторите на подписката са, че Сноудън не е навредил на националната сигурност, а напротив - с действията си е допринесъл за реформа в сектора.

Така например съдът в САЩ определи като незаконни действията на правителството по масовото събиране телефонни данни. Конгресът отмени т. нар. Патриотичен акт, който дава почти неограничени възможности на властите да събират данни от телекомуникационните оператори и доставчиците на интернет за пресичане на терористична дейност в САЩ и чужбина. Законът беше заменен с нов акт, който подобрява прозрачността в работата на институциите по отношение на разузнаването и събирането на данни.

Сред разкритията на Сноудън е това, че със строго секретна съдебна заповед Агенцията за национална сигурност е получавала телефонните разпечатки на милиони американци, информация е получавана и чрез интернет компании като Google и Facebook. Подобна информация Агенцията е получавала и за граждани на Германия, Бразилия, Венецуела, Колумбия, Аржентина, Панама, Перу и др.

АНС е получавала данни и за петрола, енергията и търговията в редица латиноамерикански страни.

Публикувани от Сноудън документи доказват още, че американският президент Барак Обама е наредил на разузнаването да изготви списък с чуждестранни цели за кибератаки, а АНС е хаквала компютри в Хонконг и Китай, сред които и такива във военни бази.

От разкритията става ясно още, че британското разузнаване е засякло телефонни и интернет комуникации на чуждестранни политици, присъствали на две срещи на Г-20 в Лондон през 2009 г. Американското правителство е следило и най-малко 38 чужди посолства и мисии.

Сноудън веднага напусна САЩ и в момента живее в Русия, след като получи разрешение за временно пребиваване. Разрешението изтича на 1 август 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

18

Black Hex

19.09 2016 в 15:50

Но си свикнал да "защипваш" банкнотите на кръста. От малък. Чичко Кузов явно ти е купувал боза и баничка. А?

10538

17

Black Hex

19.09 2016 в 15:49

да, не си бил в ролята на дръвчето, пардон на кактуса. Не бъди толкова скромен.

https://goo.gl/jGXBBF

10538

14

Black Hex

19.09 2016 в 15:18

"гадно ли ти е че ми е готино? "

12. http://offnews.bg/news/Kultura_33/Pocheten-Oskar-za-Dzheki-Chan_635431.html?allr=true&order=ASC#comments

10538

12

Black Hex

19.09 2016 в 15:09

кичанчо-о-оооо... кичке-е-еееее
хайде нова була - нов късмет. смени фотката за да е ясно на всички, че си българският larry.
Сложи тая:
https://goo.gl/jGXBBF
по ти отива някак си. все пак си порностатист. иначе защо ще се кръстиш ba4ukiko? Че вече и форевър.
Не ли? Не, не ама да! Да, чикибоецо гневен. :)))))))

10538

11

Black Hex

19.09 2016 в 15:07

"нема ли модератори тук да чистят от такава смрад? "

11. http://offnews.bg/news/Kultura_33/Pocheten-Oskar-za-Dzheki-Chan_635431.html?allr=true&order=ASC#comments