Снимки, които погрешно приписвахме на метежа в Турция

OFFNews 19 юли 2016 в 14:25 20049 9

Снимки, приписвани на станалия в Турция опит за атентат, всъщност са направени на други места и по друго време, показа проверка на журналиста Мехмет Атакан Фоча.

Приблизително 6000 военни и съдии бяха арестувани в първите часове след опита за преврат, станал в петък вечерта.

Според Външното министерство на страната, повече от 290 души - включително 100 бунтовници - са били убити. Приблизително 1400 са били ранени.

Ето някои от тях:

Тази снимка беше разпространена много пъти в социалните медии с обяснението, че това е турски войник бунтовник и че е направена малко преди той да бъде обезглавен. Истината е, че тази снимка е направена в Сирия през 2013 г.

Тази снимка също циркулираше с твърдението, че показва вероятно вече обезглавен войник. Тя дори беше споделена от турски журналист във Фейсбук профила му. Всъщност тя показва мъж на име Бурак Саливермез по време на военната му служба. Самият той обясни, че е станала грешка, използвайки и Фейсбук, и Инстаграм.

Видео, излъчено от няколко новинарски източника, включително CNN Türk, T24 и Cumhuriyet Daily, беше показано с обяснението, че показва бомбардиране на полицейско управление в турската столица Анкара. Истината е, че видеото е заснето в Газа през 2014 година и показва израелска бомбардировка срещу медиен център.

Много хора смятаха, че тази снимка е направена в Анкара в петък вечерта, докато тя в действителност е от Египет, 2011 г.

Тази снимка също е от Египет.

Не, тази снимка не е от летище "Ататюрк", както се твърдеше. Всъщност е от катастрофа на хеликоптер в Южна Корея през 2015 г.

Тази снимка, за която се твърдеше, че показва турците, излезли по улиците след опита за преврат, всъщност е направена в Мароко през 2015 година. Поводът е протест срещу високите сметки за комунални услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12696

6

Санд

19.07 2016 в 15:47

SPIN, SPIN, SPIN и отново SPIN!!!!
Едно време имахме полит-пропагандатори, но след като пропаганда стана лоша дума сега имаме спин доктори

25665

3

Victimized

19.07 2016 в 15:13

В днешно време , медиите и журналистите пишат историята , под зоркия поглед на политиците и корпоративните им партньори дето държат всички възможни медии ,ако не ги държат ги задържат . Това което ще знаят наследниците ни след 100-150 години , няма да има нищо общо с истината ....
NWO
 
X

Да помогнем на украинските деца!