Смогът в Южна Европа предизвика автомобилни забрани и протести

OFFNews Последна промяна на 16 януари 2020 в 19:36 2586 1

Градове в Южна Европа са подложени на опасно високи нива на смог, причинени от продължителен период на сухо и слънчево време, както и леки ветрове.

Временни забрани за дизеловите превозни средства бяха наложени в големите италиански градове, включително в столицата Рим, в опит да се намали замърсяването, предаде Би Би Си. 

В Босна и Херцеговина протестиращи излязоха на улиците с противогази с искания за повече действия от страна на правителството. Природозащитници определиха ситуацията като извънредна. В много градове се провеждат протести. В сряда стотици хора, носещи респиратори и маски, се събраха в северния град Тузла, за да поискат спешни действия за подобряване на качеството на въздуха. В столицата правителствените служители свикват спешни заседания, за да обсъдят мерки за ограничаване на замърсяването.

Предстоят и други срещи в петък. През уикенда беше въведена забрана за намаляване на броя на превозните средства по пътищата.

В Рим дизеловите коли, микробусите и мотоциклетите бяха забранени в пиковите часове, а по-замърсяващите превозни средства бяха забранени изцяло. Очаква се ограниченията да останат в сила през следващите три дни и да бъдат засегнати около един милион МПС.

Най-малко 9 от 13-те района в Рим, които наблюдават праховите частици, са регистрирали нива над законовата граници през тази седмица, съобщи италианският "Ил Мессаджеро".

Милано и Торино са сред другите италиански градове, които предприемат подобни действия, след като беше регистрирано рязко покачване на праховите частици в други части на страната.

В Сърбия, където правителството проведе спешна среща в сряда, жителите бяха предупредени да останат на закрито и да избягват физическата активност - особено тези със здравословни заболявания.

Сръбският премиер Ана Бърнабич обвини по-старите дизелови автомобили за високите нива на замърсяване. Тя заяви, че мерките за справяне с проблема ще включват повече и по-строги проверки на емисиите от превозни средства, подобряване и подмяна на филтри в електроцентралите, както и програма за засаждане на дървета в дългосрочен план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови