Смях и ужас: реакциите по света на назначаването на Борис Джонсън (видео)

OFFNews 14 юли 2016 в 13:38 19480 11

Със смях и с ужас беше посрещната новината, че бившият кмет на Лондон Борис Джонсън е новият външен министър.

Самият Джонсън заяви, че е „развълнуван“ от новата роля, която ще включване пътувания по целия свят, срещи с външни министри и представянето на Великобритания на международната сцена.

Опитът му при срещите с други култури е меко казано неравномерен. Политиците по света без съмнение ще бъдат заинтригувани от възможността да работят с човек, който написа стихотворение за турския президент Ердоган, в което той прави секс в коза.

В САЩ реакцията на назначението беше сдържан смях.

Когато говорителят на Държавния департамент Марк Тонър чу новината, положи немалко усилия да не се засмее – усмихна се няколко пъти, преди да каже традиционното „Очакваме с нетърпение да работим с него“.

Реакцията на американския политолог Иън Бремър беше подобна. В Twitter той написа, че се надява това да е „сложна шега“.

Неподправена беше и реакцията на британската депутатка от Лейбъристката партия Анджела Игъл, която е спрягана и за следващия лидер на партията.

Тя научи новината за назначаването на Джонсън по време на среща в рамките на кампанията си за лидер на партията.

„Борис е забавен, чудесен е, подскача си наоколо, все едно ще е следващия премиер“, казва Игъл, когато ѝ казват за новата му позиция. Тя не коментира новината, но реакцията ѝ говори сама за себе си и е посрещната със смях.

Indy100, част от британския Independent пък публикува карта на света с отбелязани държавите, които Борис Джонсън е обидил.

Германският канцлер Ангела Меркел отказа да коментира назначаването на Борис Джонсън за външен министър.

„Вярвам, че е наша задача работим отблизо с правителствата на нашите съюзници. В света има достатъчно проблеми, които трябва да решим в рамките на сътрудничеството ни с Великобритания, както сме правили досега“, каза тя.

Зам.-председателят на Социалдемократическата партия, партньор в коалицията на Меркел – Ралф Стегнер, посочи: „Г-жа Мей изглежда по-слаба след такъв избор на кабинет. Джонсън не се е изявявал като примерен дипломат в миналото. Сега той ще преговаря за излизането на Великобритания от ЕС. Приятно пътуване!".

Съпредседателят на парламентарната група на Зелените Антон Хофрейтер обяви, че назначаването на Джонсън на поста е много лош знак за процеса по напускане на ЕС и повдига съмнения за компетентността на новия премиер.

Бившият шведски премиер Карл Билд публикува снимка на Джонсън в Twitter с думите: “Иска ми се да беше шега, но се страхувам, че не е. Изход след изход“. 

Много журналисти и общественици пък определиха назначението на Джонсън като проява на британски фумор.

Решението беше криткувано дори от Шер, която написа в Twitter: “Мисля, че той е ш*бан идиот, който излъга британците и нямаше топки да ги води след победата на вота за излизане!“.

Шотландската писателка на криминални романи Вал Макдърмид пък обяви: „Точно когато си мислиш, че не може да стане по-зле. Колко държави можем да обидим до събота?“.

Темата беше широко обсъдена и в рамките на Weibo – китайският вариант на Twitter, където много потребители се фокусираха преди всичко върху косата на Борис Джонсън.

Бившият лондонски кмет обаче все пак има и поддръжници, в това число бившият австралийски премиер Тони Абът. „Радвам се да видя Борис Джонсън като новия британски външен министър. Той е добър приятел на Австралия“, написа той в Twitter. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

8

Пешо

14.07 2016 в 19:25

Мисля, че във В-Британия извършват някакво сложно ритуално самоубийство като държава...

13011

7

Georgi Ganchev

14.07 2016 в 17:28

Това ли е новата "опорна" точка?
Да се плюе против Б.Джонсън?
Нещо по - смислено не можа ли "брейн центърът" да замисли ?

Жалки.

12118

2

ndx

14.07 2016 в 15:16

Борката го сложиха за външен министър, за да дискредитират brexit-а. Изцепките му, които следват, ще налеят вода в мелницата на тези, които искат оставане в ЕС. Никога не подценявайте коварността на рептилите, особено на хър маджести! ;-)))))

А формално причината е, че е един от най-популярните ЮК политици в момента.
 
X

Да помогнем на украинските деца!