Сменят двама зам.-директори на 'Газпром'

OFFNews 25 февруари 2019 в 20:53 2244 1

Двама зам.-председатели на "Газпром" - Александър Медведев и Валерий Голубев, които отговарят съответно за външния и за вътрешния пазари, бяха отстранени днес от постовете им. 

Официалното решение за прекратяване на пълномощията им ще бъде взето на заседание на Съвета на директорите на "Газпром", съобщиха от компанията. 

Всеволод Черепанов, който отговаряше за добива на газ, газов кондензат и петрол, също си отива от поста си, но остава в холдинга.

Засега не е ясно кой ще наследи зам.-директорите на постовете им. Според източник на РБК директорът на "Газпром експерт" Елена Бурмистрова може да поеме външните пазари, а Павел Одеров - вътрешните.

Медведев, който е зам.-председател от 2005 г. насам, ще отиде в неправителствената лобистка организация Международен делови конгрес с централа в Берлин. Президент на организацията е ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, а вицепрезидент - Клаус Шефер от компанията "Юнипер".

Голубев също е в "Газпром" от дълги години. Руската версия на сп."Форбс" го определи преди време като "колега на Владимир путин в КГБ" и последен опонент на Алексей Милер.

Не са известни мотивите за смяната на двамата. 

Бивш високопоставен ръководител в "Газпром" твърди пред РБК, че Медведев и Голубев не са участвали в оперативното ръководство през последните 3 години. В това време с външния пазар са се занимавали Михаил Серьода и Елена Бурмистрова. Вътрешният пазар пък е бил ръководен неофициално от директора на "Газпром межрегионгаз" Кирил Селезньов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!