Смъртни заплахи за премиера и министрите в Хърватия

OFFNews 13 май 2023 в 17:29 2603 1

Андрей Пленкович

Снимка Gov.hr

Андрей Пленкович

Хърватският министър-председател Андрей Пленкович и министри от неговото правителство са получили смъртни заплахи, на които полицията е реагирала незабавно, съобщиха хърватски медии, цитирани от БТА.

Според разпространената информация полицията е получила телефонно обаждане вчера сутринта, в което се отправя заплаха за убийството на премиера Пленкович и членове на неговото правителство. Полицията е предприела незабавни действия във връзка със заплахата.

Премиерът Андрей Пленкович коментира днес случая, като заяви, че подобни заплахи, макар и да се отправят постоянно, не бива да бъдат пренебрегвани, предаде Хина.

"Такива заплахи никога не трябва да се подценяват и затова полицията и разузнавателните служби предприемат действия, опитват се да съберат информация, да установят какво се случва, дали някой може да стои зад тях или не, което вътрешното министерство ще обясни", заяви Пленкович.

Премиерът се позова и на доклад за 2022 г. на хърватската агенция за сигурност и разузнаване (SOA), в който по думите му ясно се казва, че са идентифицирани две групи с техните лидери, чиято цел е насилствено да бъде променен конституционно установеният ред.

"Това не е нещо, което представлява (повод за) страх, че демократичните ценности на Хърватия може да бъдат застрашени, а явление, което е налице", посочи той.

Според него обществеността трябва да е наясно, че има хора, които отправят заплахи, обединяват се и кроят планове, "които нито са демократични, нито мирни".

Председателят на парламента Гордан Яндрокович също заяви пред медиите, че е необходима предпазливост във връзка със заплахите.

"Има радикализирани лица. Видяхте, че в доклада на SOA се говори за групи, които искат да сменят властта със сила", каза той.

Яндрокович добави, че има доверие на хърватските институции и е уверен, че те ще защитят хърватските граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови