Смъртна присъда грози 11-годишно момиче

Лъчезар Вълев 20 август 2012 в 16:59 2220 0

Молитва по време на празника Рамадан в бежанския лагер в покрайнините на северозападния град Пешавар, Пакистан. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Молитва по време на празника Рамадан в бежанския лагер в покрайнините на северозападния град Пешавар, Пакистан. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Пакистански съд е повдигнал обвинение в богохулство срещу 11-годишно християнско момиче, болно от синдрома на Даун, съобщава италианският вестник "Кориере дела сера". 

Ако бъде призната за виновна, Рифта Масих може да получи доживотна или смъртна присъда.

 Тя е била арестувана в село Мехрабади, близо до столицата на Пакистан. В селото живеят доста пакистански християни.

Съселянин на момичето подал сигнал в полицията, че  Рифта е скъсала и изгорила няколко страници от Нурани Каида - наръчник за четене и осмисляне на Корана.

Първоначално полицията не се отнесла сериозно към обвинението.

В четвъртък вечерта обаче се събрали разгневени мюсюлмани пред къщата на момичето. След намесата на полицията, малката Рифта била задържана и отведена в участъка.

Пакистанската организация за защита на правата на християни в страната обяви, че обвиненията срещу момичето са скалъпени.

След ареста на Рифта ислямски екстремисти отправили заплахи срещу християните от нейното село. В резултат на това над 600 души напуснали домовете си.

Пакистанският президент Асиф Али Зардари е наредил разследване на случая.

Това не е първият случай на бруталното насилие срещу християни в Пакистан.

През март 2011 г. министърът на малцинствата в Пакистан Шахбаз Бхати бе застрелян посред бял ден вчера в столицата Исламабад. Отговорност за нападението поеха талибаните в Пакистан - техен говорител обясни, че той бил богохулник.

В началота на юли християнско семейство в Пакистан бе брутално убито в пакистанската провинция Пенджаб. Майката, която била католичка, заедно със сетра ѝ и двете ѝ деца бяха намерени с прерязани гърла в дома им в християнската колония Мухала Ахмад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови