Служителите на Euronews започнаха 24-часова стачка срещу предвиждани съкращения

OFFNews 09 февруари 2021 в 17:41 2325 0

Снимка Wikimedia commons

Седалището на Euronews в Лион

Служители на европейската телевизия Euronews със седалище в Лион, Франция, започнаха 24-часова стачка, за да изразят недоволството си от предвиждани съкращения, обявени през ноември.

"Това е първата стачка на всички синдикати в компанията и има мобилизация във всички отдели", уточни пред Франс прес Кристел Петронгари, представител на Националния синдикат на журналистите. 

Около петдесет служители се събраха пред седалището на телевизията тази сутрин по призива на Националния синдикат на журналистите и други синдикални организации, "за да протестират срещу съкращаването на работни места и бюджетните ограничения".

През ноември изпълнителният директор Микаел Петерс представи план за намаление на броя заети в компанията заради загуба на приходи от реклама, свързана с кризата с COVID-19.

"Предвижда се около 30 до 40 души да напуснат компанията, когато процесът приключи", обяви днес говорител на Euronews.

В частния информационен канал към момента на постоянен договор работят около 500 служители. Разкриват се нови работни места, свързани с развитието на цифровите технологии. Тези позиции се предлагат приоритетно на служители, чиито постове ще бъдат засегнати от плана за промяна, допълниха от компанията. 

Според Петронгари този план е изцяло икономически и още от началото на обсъждането му не е прието нито едно предложение на синдикатите. Тя обясни, че служителите не искат съкращение и въпреки че в Euronews нямат традиция да стачкуват, но тази ситуация е притеснителна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша