Служители на Амазон планират стачка

OFFNews 17 април 2020 в 10:58 3868 2

Инженери и софтуерни специалисти работещи в гиганта за онлайн търговия "Амазон" призоваха за стачка на 24 април в знак на протест срещу уволнението на техни колеги, които са настоявали за по-добри условия на труд на служителите в складовете, предаде АФП.

От началото на 2020 богатството на собственика на "Амазон" Джеф Безос се е увеличило с 23,6 милиарда долара - до общо 138 милиарда долара, според данните на агенция "Блумбърг".

"Искаме да кажем на Амазон, че ни е писнало от всичко това - от уволненията, от опитите да бъдем накарани да си мълчим, от замърсяването, от расизма и от климатичните промени", заяви Марен Коста, бивша служителка на Амазон, цитирана в комюнике на групата на Служители на Амазон за справедлив климат (AECJ).

Амазон засега не е отговорила на молбата на АФП да коментира информацията.

На видеосрещата на групата Служители на Амазан за справедлив климат, която се проведе снощи, бяха обсъдени и условията на труд на складовете и логистичните центрове, които са силно натоварени заради голямото търсене на този вид услуги в условията на пандемията от Ковид-19 и наложената карантина.

Именно това накара Амазон да наеме още 175 000 души в САЩ.

Някои от служителите на компанията обаче се оплакват от липсва на санитарна защита. Уволнението на 14 април на Емили Канингъм и Марен Коста, които са работили като дизайнери на потребителски интерфейс в Сиатъл, стана няколко седмици след като компанията уволни друг служител, Кристиан Смолс, който повдигна въпроса за безопасността на хората, работещи по време на пандемията.

Компанията от Сиатъл е в центъра на общественото внимание във връзка с безопасността и условията на труд на служителите си в складовете и на извършващите доставките в САЩ, след като случаи на Ковид-19 бяха засечени в помещенията й. Служители на Амазон протестират в други страни.


Амазон заяви, че подкрепя правото на всеки служител да критикува условията на труд, осигурени от работодателя, но че това не е съпътствано от повсеместен имунитет срещу вътрешните правила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

2

tarabata

17.04 2020 в 14:17

Тоя плешивия кривак и 136 трилиона да има ще си остане все същия комплексар. Напълно подкрепям борбата за по-добри условия на труд и по-високо заплащане, особено във фирми в които не се изработва никакъв продукт, а се занимават само със слагане на надценка на вече изработен продукт, т.е. ограбват труда на хората!

2905

1

ровччч

17.04 2020 в 12:26

Агитират срещу работодателя си, а после реват защо били уволнени. И типично за левичарски промити мозъци, вкарват в обвиненията към работодателя си, дежурната тема за расизъм и климатични промени.
 
X

Да помогнем на украинските деца!