Службите в Киев разбиха ботоферма с над 1 милион бота, сред мишените била първата дама на Украйна

Красимир Крумов 03 август 2022 в 10:12 12697 4

Фермата за ботове е използвала за дезинформация в украинското интернет пространство над 1 милион бота

Снимка Getty Images

Фермата за ботове е използвала за дезинформация в украинското интернет пространство над 1 милион бота

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) ликвидира ботоферма с повече от 1 милион бота, която е дестабилизирала ситуацията в Украйна по поръчка на една от политическите сили, съобщи говорителят на контраразузнаването Артьом Дехтяренко. Целта на ботофермата е била дискредитиране на ръководството на страната и дестабилизиране на обществено-политическата обстановка, сред мишените на ботовете е била в частност и първата дама на Украйна Олена Зеленска.

С помощта на ботовете е била разпространявана дезинформация чрез интернет, включително за дейността на висшето военно и политическо ръководство на страната. Пропагандната мощ на тази ботферма са били използвани и от представители на руските специални служби. По-специално чрез ботове те са разпространявали фалшиви новини за ситуацията по фронтовете и са извършвали информационни диверсии.

Сред последните „акции“ на фермата са били: разпространението на съдържание за конфликт между ръководството на офиса на президента и главнокомандващия на въоръжените сили, както и провеждането на кампания за дискредитиране на първата дама.

За да „разпръскват“ деструктивно съдържание, разбитата група е администрирала повече от 1 милион собствени ботове, както и множество групи в социалните мрежи с аудитория от почти 400 000 потребители.

В хода на многоетапна спецакция е разкрит лидерът на престъпната група. Той се е оказал гражданин на Руската федерация, който живее в Киев и се е позиционирал като "политически експерт".

Според разследването той е организирал информационно-подривна дейност по поръчка на една от украинските политически сили. За да координира престъпните действия, той е бил в "контакт" с настоящ народен депутат, който е част от близкото обкръжение на бившето ръководство на Украйна.

Установено е, че руският "политтехнолог" е създал специален софтуер. С негова помощ членовете на групата автоматично управляват неограничен брой анонимни акаунти в най-популярните социални мрежи.

За да прикрият незаконните действия, извършителите са поставили подходящо оборудване в различни градове - Киев, Харков и Виница.

Освен това "политекспертът" многократно е публикувал деструктивна пропаганда от собствено име, изразявайки мнения в медийни ресурси, контролирани от неговите куратори.

По време на операцията на СБУ в помещения на организаторите са иззети

▪️ хардуерен и софтуерен комплекс, осигуряващ работата на бот фермата;
▪️ 5000 SIM карти, които нападателите са използвали за създаване и допълнително поддържане на технически акаунти;
▪️ 200 "Прокси" сървъра за подмяна на IP адреси и избягване на блокирането на съответните интернет ресурси.

„Днес информационният фронт е не по-малко важен от бойните военни действия. И Руската федерация много добре разбира това - по тази причина хвърля огромни сили за разделението на украинското общество. Ботферми, псевдоексперти, информационни и психологически операции, налагане на проруски послания – всичко това е в арсенала на врага. Той се опитва да използва всякакви оправдания, за да подклажда вътрешните борби или да манипулира общественото мнение. За съжаление, съзнателно или несъзнателно, някои украински политически сили си играят в такт с врага и поставят собствените си амбиции над държавните интереси. Ние сме против всякакви деструктивни действия! И разкриването на такава мощна ботферма е поредното доказателство за това.“ - заяви в официално изявление на СБУ временният директор на службата Васил Малюк.

Той добави, че украинският народ трябва да демонстрира единство и да не се влияе от проруските манипулатори, защото това е жизненоважно за победата.

В рамките на наказателно производство по част 2 на чл. 361 от НК на Украйна (неразрешена намеса в работата на информационни (автоматизирани), електронни, информационно-комуникационни системи, електронни комуникационни мрежи) продължават следствени и оперативни действия за привличане към отговорност на всички организатори на фермата за ботове.

Мерките за разкриване и блокиране на престъпления са проведени от служители на киберотдела на Службата за сигурност на Украйна съвместно с Главното следствено управление на Националната полиция и под процесуалното ръководство на Главната прокуратура.

От началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна киберспециалистите на Службата за сигурност са неутрализирали повече от 1200 враждебни киберинцидента и кибератаки срещу държавни органи и стратегически важни обекти на критичната инфраструктура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

4

pisnamiotmutri

03.08 2022 в 14:47

Една ферма само в Киев. А представете си в руска България колко ботове помпат Копейка и Тиква за да поддържат усещане за симпатии и да легитимират манипулациите на социологическите агенции въздействащи на простолюдието

-240

2

редовно четящ

03.08 2022 в 11:15

И в България има фермери, даже се появи името на Оля бивша Лечева.

-3667

1

fik1

03.08 2022 в 10:27

SS-ко гътнаха ли те, или ти си в друга ферма

 
X

Да помогнем на украинските деца!