Словения иска България да бъде приета незабавно в Шенген

OFFNews 06 юли 2021 в 15:06 3138 0

Премиерът на Словения Янез Янша заяви, че България, Румъния и Хърватия неоснователно са извън Шенгенската зона без граничен контрол и чакат твърде дълго, предаде БТА. 

Янша изнесе 40-минутна реч пред Европейския парламент по повод словенското председателство на Съвета на ЕС. Той добави, че приемането трябва да стане при сегашното поколение, за да могат гражданите на тези държави да подкрепят необходимите реформи. 

Евродепутатите ще призоват тази вечер за пореден път Съвета на ЕС да приеме незабавно България и Румъния. Дебатите по въпроса са предвидени в пленарна зала в Страсбург тази вечер, а вотът се очаква утре.

Миналата седмица министърът на вътрешните работи на Словения Алеш Хойс заяви, че напълно подкрепя пълноправното присъединяване на България, Румъния и Хърватия към Шенген. Министърът подчерта, че страната му е заинтересована от това държавите да влязат в системата, "защото те са съседи и така ще направим товара ни малко по-лек, както и много по-лесен живота за хората, които живеят около тези граници, а те ще станат наистина европейски".

Той допълни, че иска да постави въпроса в Съвета на ЕС, където все още има съпротива, но ще го направи, когато бъде постигнат пълен консенсус по въпроса. От средата на юни България и Румъния получиха само частичен достъп до Шенгенската информационна система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!