Словакия въведе извънредно положение заради бежанците от Украйна

OFFNews 26 февруари 2022 в 14:32 3259 0

Правителството на Словакия въведе от 12 ч. местно време извънредно положение в страната заради масовия наплив на бежанци от Украйна, съобщи агенция ТАСР, позовавайки се на постановление на кабинета.

"Целта на въвеждането на извънредно положение е създаването на условия за приемане на задължителни мерки за предотвратяване и намаляване на (негативните) последици от извънредните събития във връзка с масовия наплив на чужденци на територията на Словакия", се посочва в постановлението на правителството, цитирано от БТА.

Словакия ще изпрати артилерийски боеприпаси и гориво на стойност 11 млн. евро (12,39 млн. долара) на Украйна, каза днес министърът на отбраната Ярослав Над, цитиран от Ройтерс.

Министърът каза, че пратката включва 12 000 броя 120-милиметрови снаряди, 10 млн. литра дизелово гориво и 2,4 милиона литра авиационно гориво.

Чехия изпраща картечници, автомати, снайперски пушки и боеприпаси на Украйна, съобщи днес министъркът на отбраната Яна Чернохова, цитирана от ДПА.

Пратките са на стойност близо 7,5 млн. евро. (8,5 млн. долара). Вътрешното министерство поема отговорността за транспортирането им до Украйна.

"Ще продължим да помагаме", написа в "Туитър" Чернохова. Миналия месец Прага изпрати 4000 артилерийски снаряда на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!