Словакия удължава граничния контрол с Унгария до 23 декември

Мярката цели да ограничи нелегалната миграция през т. нар. Балкански коридор

OFFNews 20 ноември 2023 в 15:18 960 0

Контрол на границите в Словакия

Снимка GettyImages

Граничен контрол - илюстративна снимка

Правителството на Словакия одобри запазването на временен контрол на границата с Унгария до 23 декември, съобщи Ройтерс. Мярката е превантивна и има за цел да предотврати нелегалната миграция. Централноевропейската страна я въведе на 5 октомври, следвайки примера на Полша, Чехия и Австрия, които затегнаха контрола по собствените си граници със Словакия.

Страната отбеляза над 500% ръст на броя на нелегалните мигранти, задържани от началото на 2023 г. до 12 ноември. В резултат от временния граничен контрол арестите са намалели. 29 души, незаконно преминали границата, са задържани през седмицата от 6-12 ноември, в сравнение със 1690 нелегални мигранти, заловени от властите, през първата календарна седмица след началото на контрола.

„Може да се заключи, че контролът по вътрешните граници, наред с подобни мерки в съседни държави, има превантивен характер“, се казва в съобщението на МВР, цитирано от Ройтерс.

Роберт Фицо стана премиер за четвърти път миналия месец, след като спечели изборите през септември. Важна роля в кампанията му изиграха именно обещанията да защити границите от нелегална миграция.

Мигрантите, които са предимно млади мъже от Близкия изток и Афганистан, минават най-често през т.нар "Балкански коридор" - през Унгария от Сърбия - и се насочват към Германия и други западноевропейски страни.

Словакия, Чехия, Полша, Унгария, Австрия и Германия, които въведоха гранични мерки през последните месеци, са част от Шенгенското пространство на Европейския съюз, припомня Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика