Словакия е готова да даде на Украйна 11 изтребителя МиГ-29, но не като подарък

OFFNews 06 август 2022 в 21:38 11003 3

МиГ-29 на Словашките ВВС

Снимка Wikimedia

МиГ-29 на Словашките ВВС

Братислава може да предостави на Киев своя парк от 11 изтребителя МиГ-29 и е готова да преговаря. Това заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Нод, Но подчерта, че страната му няма просто да подари самолетите, а ще настоява партньорите й да ги заменят с други или да компенсират стойността им, предаде БТА.

"Това е цяла ескадрила, за използване на тези самолети няма нужда от обучаване на персонала, нито да се модернизира летищната инфраструктура, да се купуват някакви оръжия, каквито не сме имали преди", коментира украинският военен експерт Виктор Кевлюк.

Словашките МиГ-ове са снабдени със системи за разпознаване "свой-чужд", имат нови радари, нова авиационна електроника, тоест по-добри са от моделите, с които разполага Украйна, добавя колегата му Сергий Згурец.

Тези самолети обаче за жалост няма да помогнат на Киев да си върне контрола върху небето на Украйна, смята командването на украинските военновъздушни сили, защото противникът промени тактиката на бойната си авиация - руските самолети не навлизат в украинското въздушно пространство, достатъчно е да изстрелват ракети.

"Свеж полъх за украинската авиация" нарича УНИАН законопроекта на правителството в САЩ, предвиждащ да се отпуснат 100 милиона долара за подготовка на украински пилоти, които да управляват изтребители от 4-о поколение. Според експерти това показва, че Америка има сериозни намерения в бъдеще да предостави на Украйна подобни самолети - най-вероятно Ф-16 и Ф-15 "Ийгъл", допълва агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

3

офф бее

07.08 2022 в 15:49

Пенчев, не му давай такива съвети! Верно ще пусне бирата в кладенеца и после ще се чуди как да я извади... ;-)

1027

2

Penchev

07.08 2022 в 11:36

До бай Пешо
Другарю бай Пешо Тъпанарски,ти си закостенял и примитивен комуняга,а също глупав,невеж и заблуден путинофил. Осъзнай го,признай си го и ще се почувстваш по-добре.Вместо да пишеш за неща,които не разбираш(защото червеният ти мозък е зомбиран с лъжлива проруска пропаганда),по-добре полей доматите в градината,нахрани кокошките и пусни бирата в кладенеца да се изстудява.

-7325

1

До последния украинец, после ще дойде ред поляците и балтийските републики.
 
X

Да помогнем на украинските деца!