Сломени, но горди: кримски военни се връщат в Киев

OFFNews 31 март 2014 в 16:58 97522 13

Руски военни части в Крим. Снимка: Архив

Близо 130 морски пехотинци от елитния батальон на кримската военна база Феодосия, превзета на 24 март от руски части, се завърнаха в Киев след като Крим бе обявен за руска територия. Това съобщава в репортаж френската информационна агенция "Франс прес".

Публикуваме текстът със съкращения:

Морските пехотинци стояха строени в редици в украинската столица, облечени в раирани ризи и черни барети.

Сломени от бързата загуба на базите си в полза на Русия, войниците бяха топло посрещнати от новоизбрания министър на отбраната ген.-лейтенант Михайло Ковал, чийто предшественик бе отстранен след неспособността му да овладее кримската криза.

След изстрелване на военен салют в знак на почест към морските пехотници Ковал прегърна заместник-командира на батальона майор Владимир Баранюк.

"Изразяваме нашата благодарност за смелостта и увереността ви", каза Ковал, раздавайки медали на Баранюк и няколко други служители за военна служба към Украйна.

Ковал заяви пред войниците от Феодосия, че са били "за пример на всички войски на украинските военни части". Украинският министър на отбраната настоя, че рано или късно страната ще си върне Крим. Дотогава войниците трябва да се готвят "да изпълнят дълга си и да се върнат към родната си земя в Крим", каза Ковал.

Що се отнася до самите войници, изглежда, те не могат просто така да преглътнат случилото се.

"Руснаците извършиха осъдителен акт. Лесно е да превърнеш в затворници онези, които са без оръжие.", заяви Вадим Гонтчар, морски пехотинец от Одеса.

"Преговаряхме за евакуацията на нашия блок. Подготвихме оборудването си, предадохме оръжието си и то в момента, когато те удариха базата".

Близо 12000 от общо 15 450 служещи в украинския флот бяха разпределни в бази в Крим, сочи изследване на английски военни анализатори. Много от тях избраха да изменят лоялността си и да служат в армията на Русия.

"Украинската армия вече не съшествува (тук). Какво друго ми остава да правя?", сподели младият армейски механик Олег след подписаното си сългасие за присъединяване към руските военни части в Севастопол. Друг унил войник на име Сергей също реши да дезертира: "Реших да остана. Родителите ми са тук, родителите на жена ми и децата ми."

Но докато за едни семейството е определящ фактор за оставане в Крим, за други то застава твърдо на страната на Украйна.

"Реших да се върна в Украйна, защото семйството ми е тук и няма нищо, което да ме задържа в Крим. Освен това съм се заклел във вярност на страната ми", сподели Олег Кариенок в Киев.

Войниците, пристигнали в Крим, скоро ще отпътуват за Одеса.

"Чакаме да ни се каже къде ще бъдем разпределени, къде ще можем да продължим военния си живот", каза пехотинцът Вадим Гонтчар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!