Quantcast

Сломени, но горди: кримски военни се връщат в Киев

OFFNews Последна промяна на 31 март 2014 в 16:58 96820 13

Руски военни части в Крим. Снимка: Архив

Близо 130 морски пехотинци от елитния батальон на кримската военна база Феодосия, превзета на 24 март от руски части, се завърнаха в Киев след като Крим бе обявен за руска територия. Това съобщава в репортаж френската информационна агенция "Франс прес".

Публикуваме текстът със съкращения:

Морските пехотинци стояха строени в редици в украинската столица, облечени в раирани ризи и черни барети.

Сломени от бързата загуба на базите си в полза на Русия, войниците бяха топло посрещнати от новоизбрания министър на отбраната ген.-лейтенант Михайло Ковал, чийто предшественик бе отстранен след неспособността му да овладее кримската криза.

След изстрелване на военен салют в знак на почест към морските пехотници Ковал прегърна заместник-командира на батальона майор Владимир Баранюк.

"Изразяваме нашата благодарност за смелостта и увереността ви", каза Ковал, раздавайки медали на Баранюк и няколко други служители за военна служба към Украйна.

Ковал заяви пред войниците от Феодосия, че са били "за пример на всички войски на украинските военни части". Украинският министър на отбраната настоя, че рано или късно страната ще си върне Крим. Дотогава войниците трябва да се готвят "да изпълнят дълга си и да се върнат към родната си земя в Крим", каза Ковал.

Що се отнася до самите войници, изглежда, те не могат просто така да преглътнат случилото се.

"Руснаците извършиха осъдителен акт. Лесно е да превърнеш в затворници онези, които са без оръжие.", заяви Вадим Гонтчар, морски пехотинец от Одеса.

"Преговаряхме за евакуацията на нашия блок. Подготвихме оборудването си, предадохме оръжието си и то в момента, когато те удариха базата".

Близо 12000 от общо 15 450 служещи в украинския флот бяха разпределни в бази в Крим, сочи изследване на английски военни анализатори. Много от тях избраха да изменят лоялността си и да служат в армията на Русия.

"Украинската армия вече не съшествува (тук). Какво друго ми остава да правя?", сподели младият армейски механик Олег след подписаното си сългасие за присъединяване към руските военни части в Севастопол. Друг унил войник на име Сергей също реши да дезертира: "Реших да остана. Родителите ми са тук, родителите на жена ми и децата ми."

Но докато за едни семейството е определящ фактор за оставане в Крим, за други то застава твърдо на страната на Украйна.

"Реших да се върна в Украйна, защото семйството ми е тук и няма нищо, което да ме задържа в Крим. Освен това съм се заклел във вярност на страната ми", сподели Олег Кариенок в Киев.

Войниците, пристигнали в Крим, скоро ще отпътуват за Одеса.

"Чакаме да ни се каже къде ще бъдем разпределени, къде ще можем да продължим военния си живот", каза пехотинцът Вадим Гонтчар.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.04 2014 в 17:26

130 се завърнаха в Киев, а колко останаха на руска служба?

01.04 2014 в 16:18


Краси,
Съгласен съм, всеки неканен посетител на въздушното ни пространство трябва да бъде свален!
Но с КАКВО?
На въоръжение имаме 4-5 изправни МиГ 29 и 2-3 МиГ 21. Летците ни нямат почти никакъв опит, защото няма гориво и резервни части.
Въоръжението на самолетите отдавна е с просрочен ресурс и не се знае дали ще гърми.

Нещастна работа.
В Европа само Русия и Турция имат боеспособни армии. Ние имаме теляци в униформи.
Но няма страшно, когато бъдем нападнати, храбрите ни войнички ще надигнат поли, ще се фанат за палците, ще поемат дълбоко коравата вражеска атака,и с тренирани въртеливи движения ще я омекотят.

01.04 2014 в 16:05


"Подготвихме оборудването си, предадохме оръжието си и то в момента, когато те удариха базата".

Браво! Смели и горди!
Предали оръжието си едва когато ги нападнали! Нито миг по-рано!
УРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

01.04 2014 в 15:38

Чета тук и там русофилски позиви за обединение на българите, и си мисля: Абе, и аз съм за обединение на българите, ама не съм за Путин и Руската империя - нали уж сме се разбрали отдавна: мястото ни е в Европа и в НАТО??? Русофилите "обединители на българите" обаче явно такива като мен изобщо не ни броят за българи - за тях истинският българин безплатно лъска и целува казашкия ботуш. Май обхванати от този особен вид сексуална девиация, наречена русофилство, те са готови да се обединят не с друго мислещите българи, а с Матушката... Матушка, Матушка, ама руската мечка си е баш мъжка, и в това "обединение" българите винаги ще бъдат от женската страна... Т. е., русофилите могат да ни докарат не доброволно обединение на българите, а само и единствено съвкупление с българите, в предлаганата от тях женска роля!Неееее, никъде по света няма такива безплатни слагачи - по света за филство и фобство се плаща на съответните агенти-предатели!А нашите безплатни русофили имат нахалството да се наричат патриоти, и наглостта да изкарват предатели, тези които ги изобличават!БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

01.04 2014 в 03:17

Моето скромно мнение е, че след още малко обработка, подобна на вихрещата се от българските патриоти клиентопутинсти пропаганда,още като се зададе на хоризонта мачтата на някоя руска риболовна шхуна с бегълци от Русия, нашите патриоти вече ще са се заклели във вярност на Путиния и ще протегнат ръчичка за рубли. Балкански пръв ще си свали българските пагони и ще коленичи пред Императора. А! той вече е коленичил ли...тогава ще се надупи.

01.04 2014 в 00:20

«Шагом марш!»:

https://www.youtube.com/watch?v=V2N9dO_z-TQ

31.03 2014 в 20:14

AFриканец, що не те научи майка ти да плетеш чорапи и така да си помагате с някой лев, а не с предателство на родината си? Колкото до руската военна техника мисля скоро турски Ф16 свалиха сирийски М29 и нещо сирийците не смеят да се пробват да си върнат! Колкото до насраните БТР80 на роснаците, които виждаме да се използват в Крим. Това си е просто една голяма мишена на колела...

31.03 2014 в 19:26

Мда, блядовете няма да могат да бъдат и насрани, щото задниците им ще хванат паяжина, да пробват с каманяк и трева.

31.03 2014 в 18:55

Тъй, тъй Краси... как казал Вуте “Убаво, ама трЕбе и дупе”... че сЯ, руские ребятки разгоняет свои ТУ Backfire изпод Крыма ... и бугарските МО дебелосерковци се насрали... сЯ... трЕбат нови самолети, наличните от СССР отдавна веч са фира, че трЕбе летището в Балчик да се оборудва (Боко пробва да го продаде), ЧЕ трЕбе МО да плаща бойни часове на летците, ЧЕ трЕбат повече летателни, ЧЕ ... заплати на летците, пък... аКО ПриЛЪЖАТ ХАМЕРИКАНЦИТЕ да додат със свои самолети и си плащат – друга тема ИНАЧЕ дебелосерковците от МО-то им се стъжни яко... не е шега стратегически бомбардировач–ракетоносец ТУ-22М3, Backfire в КРИМ – радиус на действие 2400 км, снабден е мощна електронна и навигационна система, а бе ... зле е ... Сега от МО-плач