След убийството на децата в Казан Путин иска по-строг контрол за оръжията

OFFNews 11 май 2021 в 14:56 2475 0

Снимка БТА/АР

Руският президент Владимир Путин издаде заповед за бързо затягане на правилата за използване на оръжия след стрелбата в училище в Казан, Татарстан, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери във вторник.

"Руският президент издаде специална заповед на ръководителя на Руската национална гвардия Виктор Золотов да изготви нов регламент относно видовете оръжия, които могат да бъдат за гражданска употреба и които могат да бъдат притежание на граждани, включително видовете леко стрелково оръжие, каквото е използвал нападателят", уточни Песков.

"Факт е, че понякога ловните оръжия се регистрират като стрелково оръжие, което в някои страни се използва като щурмова пушка и така нататък. Това също ще бъде бързо променено от Националната гвардия", каза Песков.

Новият регламент има за цел да премахне това противоречие.

Според Националния комитет за борба с тероризма във 9:30 сутринта във вторник въоръжен нападател е открил огън в училище номер 175 в Казан и е задържан. В ход е антитерористична операция. Единадесет души, от които 9 деца загинаха, а други 20 бяха ранени при стрелбата, съобщи пресслужбата на президента на Татарстан Рустам Минниханов пред ТАСС. Нападателят е идентифициран като 19-годишен младеж, който е имал свидетелство за притежание на оръжие. След трагедията руският следствен комитет образува наказателно дело за масово убийство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови