След ''Титан'' идва ''Тритон'': Милиардер авантюрист и морски изследовател се спускат към крушението на ''Титаник''

OFFNews 29 май 2024 в 09:25 2387 0

Triton 4000/2 Abyssal Explorer

Снимка Triton Submarines

Triton 4000/2 Abyssal Explorer

Американският милиардер Лари Конър и изследователят на морските дълбини Патрик Лахи планират да се потопят в дълбините на Атлантическия океан с подводница, за да изследват легендарния потънал кораб "Титаник", предаде Би Би Си.

Авантюристът Конър е от Охайо и продава луксозни недвижими имоти. Лахи е съосновател на Triton Submarines. Двама ще се спуснат с подводница на дълбочина около 3 800 метра в Северния Атлантически океан, за да видят корабокрушението на "Титаник".

Говорител на Triton Submarines заяви, че пътуването на Конър и Лахи ще се осъществи едва след като плавателният съд бъде напълно сертифициран. Засега няма времева рамка за планираната експедиция.

Планът е да се използва подводница, наречена Triton 4000/2 Abyssal Explorer. Цифрата 4000 показва дълбочината в метри, до която плавателният съд може да бъде безопасно да се спусне.

През юни миналата година светът бе разтърсен, след като петима души загинаха в батискафа "Титан", построен от компанията OceanGatе. "Титан" е изработен от въглеродни влакна и е сертифициран за спускане само до 1300 метра, което е далеч над дълбочината на океанското дъно, където се намират останките на "Титаник". 

Малката подводница се взриви напът за кораба. В инцидента загинаха главният изпълнителен директор на OceanGate Стоктън Ръш, британско-пакистански бизнесмен Шахзада Дауд и 19-годишният му син Сулейман, британският бизнесмен Хамиш Хардинг и ветеранът водолаз от френския флот Пол-Анри Наржоле.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?