След тежък словесен сблъсък в ООН израелският топ дипломат отказа среща с Гутериш

Двамата се скараха на дебат в Съвета за сигурност в ООН. Гутериш обяви, че Израел нарушава международното право, а Коен - че "Хамас" са нацисти

Ружа Райчева 25 октомври 2023 в 01:11 7571 8

Коен показа снимки на някои от 200-те заложници, държани от

Снимка Getty Images

Коен показа снимки на някои от 200-те заложници, държани от "Хамас" в Газа

Израелският външен министър Ели Коен отмени своя планирана среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, след като двамата влязоха в словесен сблъсък по време на дебат в Съвета за сигурност на ООН.

Причината за сблъсъка са остри критики от Гутериш за атаките на Израел срещу Ивицата Газа, които се извършват в отговор на нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу еврейската държава от 7 октомври.

Главният секретар на ООН призова за прекратяване на огъня, предаде ДПА.

Според Гутериш при атаките срещу Ивицата Газа са били допуснати "очевидни нарушения на международното хуманитарно право". Той ги определи като "колективно наказание" за палестинците.

"Важно да се признае, че нападенията на "Хамас" не се случиха във вакуум. Палестинският народ беше подложен на 56 години задушаваща окупация", каза в речта си генералният секретар на ООН.

Външният министър на Израел Ели Коен отхвърли призивите му за прекратяване на огъня и определи терористичната групировка "Хамас" като "новите нацисти".

Външният министър попита риторично какъв би следвало да бъде т.нар. "пропорционален отговор" на убийството на бебета, изнасилването на жени и обезглавяването на жертви - част от зверствата, които "Хамас" извършиха на 7 октомври в Южен Израел. При атаката бяха убити над 1400 души, а над 220 - отвлечени. 

Коен показа снимки на някои от държани в Газа заложници.

"Как можеш да се съгласиш на прекратяване на огъня с някой, който се е заклел да те убие и да унищожи собственото ти съществуване? (...) Ние не сме избрали тази война, но не се съмнявайте, че ще спечелим", каза външният министър на Израел. 

По време на изказването си Ели Коен нарече "Хамас" "новите нацисти". Той каза, че както "цивилизованият свят се е обединил, за да победи нацистите и след това "Ислямска държава", така сега трябва да застане обединен зад Израел, за да победи "Хамас".

Гутериш отправи остри критики срещу атаките на Израел срещу Ивицата Газа, които се извършват в отговор на нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу еврейската държава от 7 октомври.

След края на заседанието на Съвета за сигурност на ООН Ели Коен обяви в социалните медии, че няма да се среща с Гутериш: "Няма да се срещам с генералния секретар на ООН. След 7 октомври няма място за балансиран подход. "Хамас" трябва да бъде изтрит от лицето на Земята", написа Коен в социалните медии.

Говорител на външното министерство в Йерусалим потвърди, че срещата е отменена, предаде ДПА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

8

Маги Стралска

25.10 2023 в 12:02

подкрепям евреите.... в борбата срещу тероризма.....

135

7

Far Rider

25.10 2023 в 11:35

САЩ вече пискаха оставката на Гутиереш.

-240

6

редовно четящ

25.10 2023 в 09:34

Гутиериш да си преразгледа ценностната система. И да се маха от този пост - негоден е.

318

5

Valioka

25.10 2023 в 07:44

ООН е антисемитска организация и е напълно безполезна що се касае до мира в Близкия изток. Напротив, даже е вредна, защото никога досега не е заставала на страната на Израел, която е подложена на непрестанни бомбардировки от страна на арабите - никога... Нещо повече, под прекия поглед на ООН Хамас се въоръжаваше безпроблемно през последните години...

4638

4

Того

25.10 2023 в 06:46

В една война най-много старадат обикновените хора.

345

3

Джендо Джедев

25.10 2023 в 06:32

Израел трябва да се справи с козолюбците от Хамас, в това няма спор. Но пълномащабно нахлуване с танкове и аскер в Газа ще е ОГРОМНА тактическа, да не кажа - стратегическа, грешка. Тук един професионален военен обяснява защо и какъв трябва, според него, да е подходът за изтриване на Хамас от лицето на Земята. А Гутериш е поредния полезен идиот, това е ясно на всички.

https://www.youtube.com/watch?v=3XTV3AGywHQ

-1695

2

Mladen Nikoloff

25.10 2023 в 03:53

Johnny,

ООН е в голяма степен безполезна организация, но като се има предвид, че през последните 80 год не е имало голяма, унищожителна война в глобален мащаб, все пак може да се argue-ва, че на този етап върши някаква работа и е по-добре с нея от колкото без нея.
Иначе тази отрепка Гутериш сега видях е била лидер на социалистическата партия в Португалия. Ако си социалист си де факто бавноразвиващ и според мен трябва един такъв пост да дисквалифицира хората, които са го заемали от сериозна международна роля.

2073

1

Johnny B Goode

25.10 2023 в 01:33

Това ООН има ли някаква функция освен да изразходва една камара средства и да дава работа на дебили като Гутиереш?
А, да. Произвежда декларации, които са с пожелателен характер.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика