След тестовете в САЩ: На украинските пилоти им трябват по-малко от 6 месеца, за да минат на F-16

OFFNews 20 март 2023 в 17:47 17081 4

Снимка ВВС на Турция

F-16 на турската армия. За да усвоят управлението и боя с такъв самолет на украинците ще им трябва по-малко от 6 месеца на пилот.

На украинските пилоти на бойни самолети ще им трябва по-малко от половин година за да минат на американски F-16. Това са първите американски оценки на уменията на двамата украинци, които минаха тестове в САЩ, пилотите от ВСУ са „полетели“ на тренажори на F-16. „Те би биха готови да летят на изтребители F-16 след по-малко от шест месеца обучение, обяви командващият на украинските ВВС ген. Сергей Холубцов пред „Таймс“.

Двамата украинци, които бяха на „проби“ в Съединените щати, са се върнали в Украйна през миналата седмица и резултатите от тестовете са обнадеждаващи за Киев.

„Те прекараха три седмици там и бяха обучени на симулатор F-16 как да летят заедно като двама пилоти с въоръжение. Резултатите се оказаха много добри: украинските пилоти могат да се научат да летят и да управляват оръжейни системи на F-16 за по-малко от шест месеца“, каза ген. Холубцов.

Сред съюзниците от НАТО имаше по-рано гласове, че ще са необходими години, за да се обучат украински пилоти да летят и воюват на западни самолети. Миналата седмица Полша и Словакия се съгласиха да изпратят на Украйна МиГ-29 от времето на Варшавския договор. Натискът върху страните-членки на НАТО да доставят по-модерни самолети нараства.

„Губя някои от най-добрите си хора поради липсата на подходящо оборудване. Колкото по-скоро получим цялата помощ, от която се нуждаем, колкото по-скоро спечелим тази война, толкова повече животи ще спасим. Благодарен съм на всички във Великобритания, които които ги е грижа, за всяка частица предоставена помощ“, каза Холубцов.

В момента руснаците разполагат с по-нови и по-модерни бойни самолети, които превъзхождат малкото на брой остарели самолети МиГ-29 и Су-27, използвани от украинските ВВС.

„Руснаците разполагат с радари с много по-голям обсег и боеприпаси на по-новите си самолети. Те използват ракета с обсег от 200 км, за да унищожат нашата противовъздушна отбрана С-300, която има обсег от 150 км, към това 1500-кг управляеми бомби, за да атакуват градове на фронтовата линия като Угледар, Бахмут и Мариинка. Ако имахме F-16 с ракети AIM 120 и обсег от 180 км, бихме могли да изтласкаме руските самолети много по-назад“, казва генерал Сергей Холубцов пред „Таймс“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

4

хr4

20.03 2023 в 19:33

Мда! А на подопечните на наш Мунчо им трябват по две години. И то ако не ги изритат за некадърност.

900

3

Маги Стралска

20.03 2023 в 18:34

начи е крайно време.... да почват.... с обучението.....

-1650

1

ob1

20.03 2023 в 18:03

Зазяпах се в снимката... само на тази снимка от само една база в Турция има 4 пъти повече Ф-16, отколкото ние изобщо чакаме да имаме... някога си.
Толкова за великата модернизация, дето големия евроатлантик тиквоний я прави 12г.
Благодарим ти, тикво!
Гарантирано от ГРОБ

 
X

Да помогнем на украинските деца!