След свалянето на Омар ал-Башир, протестите в Судан продължават

OFFNews 12 април 2019 в 10:33 1737 0

Снимка Ройтерс

След като в нощта на 11 срещу 12 април дългогодишният президент на Судан Омар ал-Башир бе свален и арестуван след месеци улични протести, напрежението по улиците остава.

Многобройни групи не се подчиниха на новото правителство и останаха по улиците на столицата Хартум, като умишлено не спазиха обявения вечерен част от 22:00 до 04:00, който бе обявен за „безопасен“ за гражданите.

Армията въведе извънредното положение, след като свали от власт президента и обяви, че в следващите 2 години страната ще се управлява от военните.

Демонстрантите обаче твърдят, че военният съвет, който е взел властта, е част от същия режим. Фактът, че протестите продължават, предизвика страх от насилствена конфронтация между протестиращите и армията.

Има опасност различни поделения на армията и полицията да се обърнат едни срещу други.

Сдружението на суданските професионални организации, което беше основния двигател на протестите, обяви, че не приема варианта, обявен от генералите.

Судан трябва да отвори отново своето въздушно пространство в петък след 24-часово спиране, но сухопътните и морските граници ще останат затворени, заявиха от военния съвет.

Въоръжените сили и Съветът за сигурност ще изпълняват "задължението си да поддържат мира и сигурността и да защитават препитанието на гражданите", се казва в доклада.

ООН и Африканският съюз призоваха за спокойствие в Судан. По-късно днес ще има извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което ще се проведе при закрити врата и ще обсъжда ситуацията в африканската държава.

Какво казват протестиращите?

Настроението на празненствата по улиците на Хартум, което последва новината за ареста на Башир, се изпари, когато се разбра, че военните ще управляват.

"Това е продължение на същия режим," каза Сара Абделялил от Асоциацията на професионалистите в Судан. "Така че това, което трябва да направим, е да продължим борбата и мирната съпротива".

Според протестиращите "онези, които унищожиха страната и убиха хората, се опитват да откраднат всяка капка кръв и пот, които суданските хора изляха в своята революция, която разтърси трона на тиранията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови