След срещата Шрьодер-Путин ексканцлерът на Германия видя шанс за мир, адвокатства на Москва

OFFNews 03 август 2022 в 11:31 4527 3

Владимир Путин и Герхард Шрьодер

Снимка БТА / АР

Владимир Путин и Герхард Шрьодер

“Добрата новина е тази, че Кремъл иска да се върви към решаване на конфликта чрез преговори.” - това заяви бившият германски канцлер Герхард Шрьодер след срещата си през миналата седмица с руския президент Владимир Путин. Шрьодер даде интервю за “Щерн” и RTL/ntv, в което споделя впечатленията си от срещата с Путин и неприкрито адвокатства на режима в Москва.

Според бившия германски лидер, който от години не крие личните си топли отношения с Владимир Путин първото потвърждение на думите му и на желанието на Русия за преговори е подписването на споразумението за износа на украинското зърно, което може да доведе до примирие и прекратяване на бойните действия. Шрьодер допълва при това, че пълното решаване на конфликта може да отнеми години и посочва, че най-сложна е ситуацията в Донбас.

“Трябва да се намери решение, основано на швейцарския модел на кантоните.” - смята някогашния шеф на германското правителство.

Запитан за личната си връзка с Путин и за работата си за руски концерни, Шрьодер отговаря така: “Няколкократно съм осъждал войната, знаете това. Но дали, ако лично се дистанцирам от Владимир Путин това наистина ще помогне някому?” - отговаря бившият канцлер и обяснява, че се е оттеглил от руските позиции е не е приел пост в “Газпром”. Шрьодер при това казва, че в Германия отношението към руските му контакти не е еднозначно негативно. “Получавам много писма от Германия, чиито автори пишат: Добре е, че все още има някой, който поддържа отворени канали за комуникация с Русия.”

Отразявайки интервюто на Герхард Шрьодер руският канал РБК поставя съвсем други акценти като за пред руската аудитория и Кремъл. Каналът цитира думите на ексканцлера, че Германия е постъпила мъдро през 2008, като не е позволила Украйна да влезе в НАТО. Акцент за руснаците са думите му, че е абсурдно Украйна да си върне Крим. Все пак и РБК цитира с кавички Шрьодер, че началото на спецоперацията в Украйна е “грешка на руското правителство”.

Тезата на Шрьодер е, че Крим е руски регион с изключение на татарското малцинство и затова тезата, че е възможно по военен път Украйна да си върне полуострова е абсурдна. Възникналата след решението на Никита Хрушчов за предаване на Крим на Украйинската ССР ситуация може да бъде решена “с течение на времето”. “Може би не след 99 години, както е в Хонконг, а при следващото поколение.” - смята бившият канцлер.

По думите му, обаче, ситуацията с Донбас е много по-сложна. Шрьодер пояснява, че в Минските договорености е било посочено, че регионът остава част от Украйна, но на представителите на руското малцинство трябва да се гарантират повече права. “Само че украинците дори отмениха двуезичността в Донбас. Затова трябва да се намери решение по модела на швейцарския кантон.” - предполага Шрьодер.

Бившият ръководител на германското правителство призовава да бъде пуснат в експлоатация “Северен поток -2” за да бъде избегната енергийна криза през следващата зима.

Разговорът със Шрьодер е записан в Москва по време на пребиваването му в руската столица, където бил пристигнал за няколко дни. На забележката на репортера, че се намира недалеч от главния офис на “Роснефт” ексканцлерът реагира с: “О, нима? Да, вярно, прав сте”. Съпругата на Шрьодер се намесва в този момент и отбелязва, че мъжът й не е в Москва на почивка, а на преговори по енергийни въпроси. Първоначално говорителят на Кремъл твърдеше, че среща Путин-Шрьодер не е имало, а позицията на правителството в Берлин беше, че визитата на бившия канцлер в столицата на Русия е лично посещение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

4

Того

04.08 2022 в 05:08

Явно и Германия не може да се справи със своите предатели.

-240

3

редовно четящ

03.08 2022 в 16:48

Старата к@рв@ шрьодер.

6386

2

Zlatko

03.08 2022 в 12:04

“Интереса клати феса”
Шрьодер трупа кинти, Русия маТРиал за пропагандата си - ла¥на!

 
X

Подкастът на OFFNews