След руския външен министър Лавров и германският канцлер Шолц е на посещение в Китай

OFFNews 13 април 2024 в 13:47 2784 1

Олаф Шолц

Снимка БТА

Олаф Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц пътува днес за Китай, където ще направи тридневно посещение, предвиждащо среща с президента Си Цзинпин след визити в градовете Чунцин и Шанхай, предаде ДПА.

Очаква се Шолц да е в Пекин във вторник за политически разговори, които ще засегнат теми като войната на Русия в Украйна, напрежението с Тайван, както и търговията.

Западните държави се опитват да изолират Москва заради руската инвазия в съседката й, а Пекин е най-важният съюзник на Кремъл, макар да се определя като неутрален. Ръководството на Китай не осъди руската война и вместо това обвинява Запада за конфликта.

Същевременно отношенията между Китай и Тайван са напрегнати, тъй като Пекин смята самоуправляващата се демокрация за част от своята територия, въпреки че от 1949 г. Тайван има независимо управление.

Китай е най-важният търговски партньор на Германия, така че Шолц ще бъде придружен от около дузина мениджъри на водещи германски фирми. Германската делегация включва също министъра на земеделието Джем Йоздемир, министъра на транспорта Фолкер Висинг и министъра на околната среда Щефи Лемке.

Това е второ пътуване на Шолц до Китай от встъпването му в длъжност в края на 2021 г. През ноември 2022 г. обаче той прекара там само един ден поради пандемията. Сегашната визита е най-продължителното му посещение в една-единствена държава като канцлер.

Шолц ще спре първо в мегаполиса Чунцин, разположен на река Яндзъ, в който живеят около 32 милиона души. След това той ще бъде в Шанхай, където ще посети германски компании и ще говори пред студенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

13.04 2024 в 14:18

Е, с Китай (все пак) може да се разговаря и да се постигнат договорености, които (общо взето) се и спазват.
За разлика от случая с Рашата.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки