След разстрела на 30 кучета в Струга Скопие ще търси пари от ЕС за приют за бездомни животни

OFFNews 12 януари 2023 в 21:06 2815 6

Снимка Фокус

Уличните кучета се превръщат във все по-голям проблем за Македония, в която приютите за бездомни животни не са познати.

Правителството на Република Северна Македония ще потърси вариант, чрез предприсъединителните програми на ЕС за изграждане на приюти за бездомните кучета в страната. Това обяви премиерът на северомакедонците Димитър Ковачевски в отговор на журналистически въпрос след ескалация на агресията срещу улични кучета.

Проблемът с бездомните кучета в Северна Македония стана актуален в последните дни, след като 62-годишен жител на стружкото село Ливада беше заподозрян като извършител на убийството, с огнестрелно оръжие, на повече от 10 бездомни кучета в Струга, а реакциите в страната се поляризираха. 62-годишният М. З. пристигнал в Струга рано сутринта във вторник и между 06:45 и 07:15 часа отстрелял с ловна пушка над 10 кучета. Когато бил задържан, признал за убийството на 7. Няма информация какво е накарало жителя на Ливада да стреля срещу бездомните животни, пише македонското издание "Фокус".

Ситуацията ескалира в сряда, след като Асоциацията за защита на животните Anima Mundi обяви, че същата сутрин двама мъже отново са стреляли по улични кучета в Струга и са убили над 20 животни. От организацията изпратиха отворено писмо до министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, в което го призовават незабавно да спре въоръжените лица, а институциите да изпълняват професионално задълженията си, съгласно закона.

Според Ковачевски проблемът с бездомните кучета е голям и всеки ден има информация за нападнати граждани.

Подчертавайки, че проблемът е от компетентността на общините, Ковачевски заяви, че вече е разговарял с министъра на земеделието и при следващото посещение в Брюксел ще бъде обсъдено в сътрудничество и по предприсъединителните програми на ЕС да бъде изграден национален приют за бездомни кучета.

Междувременно в социалните мрежи бе обявен протест в утрешния ден пред сградата на правителството в Скопие срещу убиването и измъчването на уличните кучета.

„Призоваваме всички да покажем, че това повече не може да се случи и че няма да мълчим за престъпленията, които стават пред очите ни. Елате в петък с транспаранти, със свирки, с червен цвят, като символ на всички невинни убити животни, защото ние сме гласът на всички безгласни невинни души”, пише в поканата за протеста, в който организаторите питат къде са обещаните държавни приюти, задължителното поставяне на микрочип и задължителната кастрация на домашните любимци, "която би решила проблема с бездомните кучета за по-малко от три години".

Организаторите на протеста твърдят, че също не желаят да има бездомни животни, но това не се решава с пистолет и отрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

5

ob1

13.01 2023 в 10:18

Евракът поне е държал пушка, ма винкелът най-много пишка да е държал... Тръгнал да избива животни...

2073

4

Johnny B Goode

13.01 2023 в 10:02

Аз пък си преТставям какви глутници от неграмотни примати скитат из Пернишко.

22548

3

dolivo

13.01 2023 в 09:31

внимателно с разстрелите господа, така се почва движението по стълбичката на моралните компромиси, докато не почнеш да отстрелваш хора

Еврак, бас държа, че си ловджия, барабар с бай Пешо

И аз не искам подивели кучета да хапят децата ми

НО, методите не оправдават целта - отношението ни към животните, определя отношението ни към хората при екстремни ситуации

така че имайте едно наум с отстрелването...

-5840

1

Те така се прави. Кога ще ги стигнем македонците. 10 за 30 минути. Претставям си какви глутници скитат там.