След проверка: Американските власти пускат полетите на Boeing 737 Max 9

OFFNews 25 януари 2024 в 12:06 949 0

Самолетът

Снимка Getty images

Boeing 737 Max 9 ще възобнови полетите.

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) разреши на самолети Boeing 737 Max 9 да възобновят полетите си след инцидента от 5 януари, когато част от фюзелажа на самолет на Alaska Airlines се откъсна във въздуха.

Агенцията съобщи, цитирана от Би Би Си, че е разработила подобрена процедура за техническо обслужване, която трябва да се извършва на всеки произведен самолет, и само след като всички проверки са преминали успешно, на самолетите ще бъде разрешено да се върнат в експлоатация.

Авиокомпаниите планират това да стане в следващите дни. Alaska Airlines възнамерява да започне процеса в петък и постепенно да върне самолетите 737 Max 9 в графика.

Въпреки това FAA обяви, че няма да позволи на Boeing да разшири производството на фамилията самолети 737 Max, докато не се увери, че всички установени производствени проблеми са разрешени.

"Това няма да бъде връщане към обичайната дейност на Boeing. Няма да се съгласим с нито едно от исканията на компанията за разширяване на производството или за одобряване на допълнителни производствени линии за 737 Max, докато не се уверим, че проблемите с контрола на качеството, установени при проверките, са решени", бе категоричен администраторът на FAA Майк Уитакър. 

Boeing заяви, че ще изпълни всички указания на регулаторния орган.

На 5 януари самолет Boeing 737 Max 9 на Alaska Airlines изпълнява редовен полет от Портланд, Орегон, до летище Онтарио в Калифорния. Когато самолетът набира височина, т.нар. тапа на вратата - част от фюзелажа, която се използва като авариен изход в някои модификации - излита. В резултат на това в кабината се е понижило налягането.

В този момент самолетът се е намирал на височина около 5 км, като на борда му са се намирали шестима членове на екипажа и 171 пътници. Самолетът се е върнал благополучно на летище Портланд, никой не е пострадал.

След инцидента авиационните власти решават да проверят 171-те самолета и откриват производствени проблеми. Впоследствие FAA заяви, че ще извърши одит на Boeing и ще прегледа пълномощията на лицата, отговорни за контрола на качеството.

Ръководители на авиокомпании, които използват 737 Max 9, отправиха остри критики към Boeing и заявиха, че са претърпели загуби поради решението за оттегляне на самолетите.

В интервю за NBC News главният изпълнителен директор на Alaska Airlines Бен Миникучи бе категоричен, че "няма съмнение - самолетът е слязъл от поточната линия с дефектна врата".

Той допълни, че при проверките, извършени от авиокомпанията след инцидента, са открити множество разхлабени болтове в самолетите.

"Не просто съм разстроен и разочарован, а направо бесен", отбеляза той.

Изпълнителният директор на United Airlines Скот Кърби направи подобно изявление. Той заяви, че авиокомпанията ще "разработи план, който не включва Max 10", най-новия самолет от серията 737 Max.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки