След прогонването от Змийския остров: 20 жертви на нощния руски удар по Одеса, сред тях и дете (снимки)

OFFNews 01 юли 2022 в 14:41 4546 4

Руски ракетен удар в Одеса

Снимка NEXTA

Пожарникар се държи за главата, след като е успял да овладее пожар, избухнал след руски ракетен обстрел в Одеска област.

20 души са убити от руския ракетен обстрел в Одеска област от тази нощ. Сред жертвите има и дете - съобщават украинските власти. Ранени са 38 души, включително шест деца. Всички те са в болница.

Районът на черноморското пристанище бе обсипан с ракети часове, след като руските войски бяха прогонени от близкия Змийски остров.

16 от жертвите са се намирали в 9-етажна сграда в село Серхиевка. При друг удар по ваканционно селище в селото са убити останалите четирима, включително 12-годишното момче, уточнява УНИАН.

Под развалините в поразеното ваканционно селище се намират трима души, сред които две деца, съобщи Кирил Тимошенко, зам.-ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски.

2 юли бе обявен за Ден на траур в Одеса от ръководителя на градската администрация Максим Марченко. Националните флагове ще бъдат спуснати в сградите на органите на местното самоуправление, в предприятията и жилищата.

През последните няколко дни Русия изстреля десетки ракети по украински градове на фона на продължаващия да отрича обстрел по цивилни цели говорител на Кремъл Дмитрий Песков. Днес той повтори същото.

Украинската служба за извънредни ситуации информира, че ракетите са ударили Серхиевка около 01:00 ч. след полунощ в петък (22:00 ч. по Гринуич в четвъртък). Тя публикува кадри, на които се вижда как пожарникари търсят оцелели в отломките на девететажна сграда. Вижда се също как те носят в чувал нещо, което прилича на тялото на една от жертвите.

Външната стена на сградата е повредена. Близкият магазин се е подпалил - съобщава Марин Мартиненко, говорител на ДСНС в Одеска област. На място се отзоваха 60 спасители.

Смята се, че в сградата са живеели до 150 души.

"Чухме три експлозии и сега от почивната станция не е останало нищо - казва 60-годишната Юлия Бондар, която е била в сграда наблизо. - Селото е много тихо, никога не сме мислили, че това може да се случи."

В центъра имало малко хора, обикновено не оставали там през нощта, добавя тя.

Украинските власти съобщиха, че три ракети са били изстреляни от руски военни самолети над Черно море. Говорителят на областната администрация на Одеса Серхий Братчук предполага, че са използвани ракети Х-22 от съветската епоха.

Украйна се надяваше, че руското изтегляне в четвъртък от стратегически важния Змийски остров ще намали заплахата за най-голямото украинско черноморско пристанище Одеса и по-широкия регион, отбелязва Би Би Си.

От своя страна Русия заяви, че е изтеглила гарнизона си като "жест на добра воля", за да докаже, че не възпрепятства износа на зърно от Одеса и други украински пристанища, но Украйна отхвърли това твърдение, заявявайки, че Москва продължава да обстрелва зърнените ѝ складове.

Още от днешния ден

Русия призна, че изнася украинско зърно. След като вчера кораб беше засечен да напуска контролираното от Руската федерация пристанище в Бердянск, днес страната потвърди, че е започнала да изпраща зърно от окупираните територии в Украйна. Корабът е превозвал 7000 тона зърнени култури, съобщи вчера проруски регионален служител.

Украинските военни заявиха, че руските войски са се съсредоточили върху обкръжаването на украинските войници в източния град Лисичанск, като целят "да установят пълен контрол над Луганска област".

Броят на загиналите при руския ракетен удар в понеделник по оживен търговски център в централния град Кременчук нарасна на 19 души, а ранените са 62, съобщи Украинската служба за извънредни ситуаци.

През нощта руски войски са обстрелвали Черниговска, Харковска и Николаевска област в северната, северозападната и южната част на Украйна, съобщиха местни власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

01.07 2022 в 19:58

А ние имаме задача да изчистим България от руzките ибр@кчии и тролове.

1767

2

fiki

01.07 2022 в 18:03

изверги, уроди, всички тук които ги подкрепят - спешна лоботомия