След преброяването - 3 процента от населението на Англия и Уелс се определи като ЛГБТК

OFFNews 06 януари 2023 в 18:16 4331 1

Снимка БТА

Прайдът в Лондон през 2022 година.

1,5 милиона жители на Англия и Уелс, навършили 16 годишна възраст, се определят като гейове, лесбийки, бисексуални или други - като част от ЛГБТК+ общността, предаде Ройтерс.

Преброяването на населението във Великобритания през 2021 г. бе първото, при което на хората бе задаван въпрос за сексуалната им ориентация. Данните станаха публично достояние днес.

Резултатите като цяло са в съответствие с предишни проучвания, обхванали по-тесен кръг от хора, отбелязва Ройтерс.

Преброяването, проведено от британската Национална статистическа служба, за първи път включваше въпрос, свързан с половата идентичност на анкетираните. Около 262 хиляди човека – 0,5 процента от навършилите 16 години - са отговорили, че полът, с който се идентифицират, за тях е различен от биологичния. Въпросите са били пожелателни и 7,5 процента от хората са отказали да дадат отговор за своята сексуална ориентация, а 6 процента не са отговорили на въпроса за половата си идентичност.

Като цяло 43,4 милиона души в Англия и Уелс са казали, че са хетеросексуални, а 1,5 милиона (3,2 процента от населението) на 16-годишна възраст и повече се определят като гейове, лесбийки, бисексуални или други. Около 1,5 процента от хората са заявили, че са гейове или лесбийки, а 1,3 процента - че са бисексуални. 0,3 процента са отбелязали квадратчето "друга сексуална ориентация", като две трети от тези хора се самоопределят като пансексуални.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови