След кратък размисъл Илон Мъск влиза в играта с изкуствения интелект

OFFNews 13 юли 2023 в 15:24 1161 0

Мъск

Снимка LIGHTROCKET

Новата компания на Илон Мъск.

Илон Мъск обяви създаването на X.Al - компания, която ще се фокусира върху изкуствения интелект с цел "изучаване на реалността", съобщи самият Мъск, цитиран от Би Би Си. Компанията беше регистрирана в Невада още през април, но официално стартира едва сега.

X.Al ще се превърне в третия играч на пазара на изкуствен интелект наред с Open AI, която създаде първия чатбот ChatGPT, и Google, която през март пусна свой аналог, наречен Bard.

В изявление от X.Al заявиха, че целта й е да разбере истинската природа на Вселената. Мъск обаче и преди е определял изкуствения интелект като екзистенциална заплаха, а бързо развиващите се изследвания в тази област - като опасни.

През март той подписа отворено писмо, в което много водещи фигури в областта на технологиите призоваха колегите си да направят пауза в развитието на изкуствения интелект. През април обаче стана ясно, че Мъск е регистрирал X.AI Corp., чието име красноречиво показва посоката на дейността ѝ.

X.Al ще се управлява отделно и независимо от другите компании в империята на Мъск, която включва Tesla, SpaceX, Twitter, Neuralink и Boring Co.

На сайта на X.Al се казва, че компанията е основана от 12 компютърни специалисти, включително по изкуствен интелект, някои от които в миналото са работили в Google, Microsoft и различни университети, по-специално в Университета в Торонто. Екипът се оглавява от самия Илон Мъск, който в миналото е участвал в създаването на първия чатбот ChatGPT, но през 2018 г. е напуснал борда на Open AI и оттогава е скептичен към развитието на технологиите на изкуствения интелект.

За размера на инвестицията в новия проект на Мъск все още не се съобщава, но можем да предположим, че става дума за милиарди долари. За сравнение разработката на Open AI е струвала на инвеститорите 13 млрд. долара.

През април "Файненшъл таймс" съобщи, позовавайки се на свои източници, че Мъск води преговори с инвеститори от други свои компании - Tesla и SpaceX - за финансовата им подкрепа на новия проект, но резултатите от консултациите не са ясни още.

Грандиозната поява на Мъск на пазара на технологиите за изкуствен интелект привлече вниманието на конкурентите и финтех компаниите.

"Илон е един от най-великите предприемачи на нашето време", заяви Рийд Хофман, съосновател на LinkedIn и стартъпа Inflection AI.

Според него Мъск има всички основания и възможности да заеме своето място в областта на създаването на изкуствен интелект. Той обаче разкритикува призива на Мъск от март към индустрията за шестмесечен мораториум върху разработките.

"Аз съм предпазлив към маневра, при която призоваваш всички да спрат за шест месеца, а междувременно удвояваш собствените си усилия", каза Хофман.

Той допълни, че индустрията трябва да се стреми към приобщаване в отговор на коментар на репортери, че новата компания на Мъск е съставена почти изцяло от мъже.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!