След Катаргейт: Нови обиски в ЕП по свързано с руска намеса разследване

OFFNews 29 май 2024 в 13:07 1099 0

ЕП

Снимка Архив

Разследващи днес са провели нови обиски в офиси на служител в Европейския парламент в Брюксел и Страсбург, както и в дома му в Брюксел като част от белгийско разследване на предполагаема руска намеса и корупция, съобщи белгийската прокуратура, предаде АФП.

Самоличността на заподозрения не се уточнява. Според източник, близък до разследването обаче, обект на обиските е Цзян Го - бивш асистент на евродепутата от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" Максимилиан Кра, съобщи БНР.

Белгийската прокуратура уточнява, че разследва съмнения за намеса, пасивна корупция и участие в организирана престъпна група, свързана с опити за руска намеса. Допълва се, че се проверява дали евродепутати са били подкупвани, за да разпространяват руска пропаганда чрез сайта "Гласът на Европа" (Voice of Europe).

Според прокуратурата разследваният сътрудник вероятно е бил важна част от подозираното престъпление, информира БТА. Проверката е започнала през април.  

Това е второ разследване за корупция в ЕП, след като по-рано по случая "Катаргейт" бяха задържани и обвинени евродепутати, уличени в корупция в полза на Мароко и Катар.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов