След 65 г.: Сестрата на Ким Чен-ун стана първата от своето семейство, посетила Южна Корея

Ким Йо-чен посети церемонията за старта на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг

OFFNews 09 февруари 2018 в 16:54 5661 1

Ким Йо-чен (горе, в дясно) на церемонията за старта на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг

Ким Йо-чен, сестрата на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, пристигна днес за старта на Зимните олимпийски в Пьонгчанг, с което стана първата от династията си, която стъпва на южнокорейска земя от близо 65 години. 

Тя е част от делегацията, която се ръководи от 90-годишния Ким Йон-нам - председател на Президиума на Върховното народно събрание на КНДР, пише БТА.

Въпреки надеждите на света за затопляне на отношенията между Северна и Южна Корея, не липсваше и напрежение в първите часове на посещението на Ким Йо-чен и делегацията.

Преди откриването на игрите бе дадена вечеря за официалните гости на високо ниво, на която трябваше да присъства и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Той обаче пропусна събитието и направи впечатление, че пристигна в страната заедно с Фред Уармбиър - баща на момче, което загина малко след като се прибра у дома след престой в севернокорейски затвор, пише Би Би Си. Въпреки това Ким Йо-чен зае мястото си на церемонията, близо до това на Пенс. 

Утре севернокорейските делегати ще се върнат в Сеул, където се очаква да обядват с президента Мун Дже-ин. Местните медии не изключват в хода на преговорите Ким Йо-чен да предаде на Мун послание от севернокорейския лидер Ким Чен-ун с покана да посети Пхенян.

В неделя представителите на Севера ще отлетят за родината си.

На 30-годишна възраст Ким Йо-чен е може би най-влиятелната жена в Северна Корея. Само няколко години по-млада от брат си, тя се смята за най-близкия му довереник и старши кадър в управляващата партия на Северна Корея. Въпреки, че е в черния списък на САЩ и няма право да напуска страната си, специално за Зимните олимпийски игри Ваншингтон позволи тя да премине границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!