След 50 г. в британски затвор на рецидивиста Чарлз Бронсън му е отказано предсрочно освобождаване. Не се е поправил

OFFNews 30 март 2023 в 17:04 7211 0

Бронсън

Снимка Getty images

Рецидивистът Макъл Питърсън, който последователно си е сменял имената на Чарлз Бронсън и Салвадор Дали.

Британската Комисия за предсрочно освобождаване реши да не пуска държащия националния рекорд за най-дълъг престой зад решетките Чарлс Бронсън от затвора.

Истинското име на рецидивиста е Майкъл Питърсън, което той променя на Чарлз Бронсън по името на холивудски актьор, а след това на Чарлз Салвадор - на известния художник Салвадор Дали.

"След като разгледа обстоятелствата на извършеното от него престъпление, напредъка, който г-н Салвадор е постигнал по време на престоя си в затвора, и представените по време на изслушването доказателства, комисията не е убедена, че г-н Салвадор е подходящ за освобождаване", се казва в мотивите за решението на органа, цитирани от Би Би Си.

Комисията препоръча той да не бъде преместван от специализиран в обикновен затвор.

Бронсън попада зад решетките за първи път на 22-годишна възраст, когато получава първата си присъда - 7 г. за въоръжен грабеж.

Докато е в затвора, многократно напада както персонала, така и други затворници. За тези нападения той получава допълнителни присъди - през 1975 г., 1978 г. и 1985 г.

Освободен е от затвора едва през 1987 г., като прекарва в него 13 г. вместо първоначалните седем. Въпреки това 69 дни по-късно е осъден на нови 7 г. за обир на бижутериен магазин.

След изтърпяване на присъдата Бронсън излиза, но не за дълго. Следва нова осемгодишна присъда за опит за грабеж, удължавана няколко пъти, тъй като той е наказван последователно за насилие.

През 1997 г. например той взема за заложници началника на затвора и трима затворници, за което му добавят 5 г. Две години по-късно в затвора Кингстън ъпон Хъл взема за заложник учител по изобразително изкуство и го държи два дни, за което получава доживотна условна присъда.

По време на изслушването пред комисията психологът на затвора казва, че Бронсън все още представлява опасност за обществото, независимо дали ще бъде освободен напълно, или ще бъде преместен в затвор от открит тип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews