Скоро лихвите от запорираното руско имущество ще се ползват от Украйна

OFFNews 22 януари 2024 в 20:33 4966 1

Жозеп Борел

Снимка Getty Images

Жозеп Борел

Днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази очакване скоро да се постигне общоевропейско решение за използване на лихвите от запорираното руско имущество в полза на Украйна.

"Имаме политическо споразумение да завършим работата на основата на предложението за използване на приходите от това имущество. Почти съм сигурен, че скоро ще бъде готово, каза Борел на пресконференция след първото за годината заседание на Съвета на ЕС по външни работи, предаде БТА. 

Той отбеляза, че към разговора чрез видеоконферентна връзка се е включил украинският външен министър Дмитро Кулеба за обсъждане на обстановката в неговата страна.

"Русия по същество не напредва на фронта, понася много жертви, а в навечерието на преизбирането на руския президент Владимир Путин през март, той продължава с въздушните удари по Украйна, посочи Борел. Украйна постига важни военни успехи, включително в Черно море, където руският флот бе принуден да се оттегли в източната част на Крим", каза Жозеп Борел.

Министрите от ЕС са на мнение, че трябва да направим за Украйна повече и по-бързо - с финансиране, военна помощ и обучение на украински военни, посочи Борел и съобщи, че в началото на февруари му предстои пътуване до Киев. Той изрази надежда ЕС да постигне съгласие за увеличение с пет милиарда евро на средствата за военна помощ за украинските сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!