Скок на повторно заразените с COVID-19 в Чехия

Ускорена ваксинация на възрастните над 70-годишна възраст започва във Франция

OFFNews 23 март 2021 в 15:18 6277 0

Случаите на повторно заразяване с COVID-19 в Чехия бележат скок, съобщи Националният институт за обществено здравеопазване, цитиран от Франс прес. Броят на повторно заразените е 1400 към февруари, спрямо 158 в края на януари и 56 в края на 2020 г.

"Повторно заразените се увеличават заради големия брой заразени с КОВИД-19 по време на есенната вълна", се казва в изявление на института.

Страната с население 10,7 милиона жители е регистрирала над 25 000 свързани с КОВИД-19 смъртни случаи и близо 1,5 милиона заразени.

Смъртността като процент от населението е най-високата в света, а броят на заразени като дял от населението е вторият най-висок в света по изчисления на АФП по данни от последните 14 дни.

Според Института за обществено здравеопазване са изминали между 68 и 359 дни между първото и второ заразяване на повторно заразените хора при средна стойност 142 дни. Средната възраст на повторно заразените е 42 години.

Въз основа на тези данни институтът заяви, че ще продължи да препоръчва на хората, които са преболедували COVID-19, да се ваксинират, но след като е минало известно време.

Публикувано неотдавна в научното списание "Лансет" датско изследване показва, че първо заразяване с COVID-19 защитава вероятно до 80 процента хората под 65 години от повторно заразяване, но при по-възрастните хора има по-висок риск да се заразят повторно.

Ускорена ваксинация във Франция

Бум на инфекциите сред възрастното население принуди френския президент да обяви ускорена имунизация на хората над 70-годишна възраст, съобщи Ройтерс.

Болниците може да бъдат изправени пред "безпрецедентен натиск" в рамките на три седмици, след като се отчита бум на инфекциите, заяви директорът на френската федерация на лечебните заведения и призова за по-строги ограничения върху социалните контакти, ако разпространението на COVID-19 не се забави скоро.

Новите рестрикции - затваряне на магазините, които не продават стоки от първа необходимост, и ограничаване на свободата на придвижване, влязоха в сила в Париж и по-голямата част от Северна Франция миналия уикенд, но Макрон се въздържа от въвеждане на пълен локдаун.

"Ще ускорим разпределянето на ваксините от събота", каза френският президент по време на посещение във ваксинационен център в Северна Франция.

По-късно Макрон заяви, че се надява да има кампании за ваксиниране на целеви групи като учителите до април или май, и че в надпреварата с времето обществените празници не бива да стават пречка за продължаване на програмата за имунизация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!