Скандална изложба в Берлин обяви терористи за мъченици

OFFNews 05 декември 2017 в 08:55 5016 0

Изложба в Берлин, посветена на мъчениците в човешката история, предизвика скандал, защото включва и снимки на атентатори, предаде Франс прес.

Експозицията е наречена "Музей на мъчениците" и показва закачени на две стени снимки на мъченици, загинали за идеите, в които вярват, придружени от техни кратки биографии.

Представени са 20 снимки, сред които такива на исторически фигури като древногръцкия философ Сократ и защитника на гражданските права в САЩ Мартин Лутър Кинг.

До техните снимки обаче фигурират и двама атентатори, замесени в едни от най-кървавите нападения на 21 век. Първият от тях е египтянинът Мохамед Ата, един от основните отговорни лица за атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ.

Мохамед Ата

Другият е френският гражданин Исмаел Омар Мостефаи, един от тримата атентатори от концертната зала Батаклан, убили през ноември 2015 г. близо 90 души. До снимката на Мостефаи е поставен и билет за достъп до концертната зала Батаклан.

Сред експонатите е и снимка на млада дагестанска атентаторка камикадзе, извършителка на атентата в метрото в Москва през 2010 г.

Изложбата е дело на датски творчески колектив, нарекъл се "Другото око на тигъра". Тя може да се разгледана в творческия комплекс Кунскартие Бетаниен, където обичайно се излага алтернативно изкуство.

Изложбата бе открита миналата седмица и би трябвало да продължи до утре. Тя веднага породи гневни реакции в социалните медии, а посолството на Франция в Берлин изрази дълбокото си изумление от това, че в нея има объркване между мъченичеството и тероризма.

Авторите на експозицията казват, че всички посочени в експозицията лица са били определени като мъченици от дадена държава, религия или организация, а не и от самите творци, замислили изложбата. Авторите на експозицията казват, че се дистанцират от всяка форма на насилие и тероризъм.

Кметството на Берлин също официално се разграничи от тази изложба и каза, че нито я подкрепя, нито я финансира.

Депутатката от Берлин Беатрикс фон Сторх, представителка на партията Алтернатива за Германия, обяви в Туитър, че е подала жалба за "възхвала на убийството" във връзка с изложбата, предаде БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови