Скачени съдове: Руската ''Лада'' с части от Китай поскъпва заради американския долар

OFFNews 10 юли 2023 в 14:16 2439 3

Снимка Автонам

Сглобяваният в Русия с части от Китай кросовър ще поскъпне заради по-скъпия американски долар.

Ръстът на курса на долара спрямо рублата може да повлияе на цените на автомобилите "Лада" през следващите месеци. Това съобщи пред журналисти шефът на АвтоВАЗ Максим Соколов в кулоарите на изложението Innoprom-2023, а думите му са цитирани от държавната агенция ТАСС.

„В цените този ръст на долара може да се отрази през следващите месеци, когато приключи доставката на вносни материали и суровини на фиксирани цени“, каза Соколов.  Той отбеляза, че ръстът на долара спрямо рублата "до известна степен влияе" върху продажните цени на доставчиците на компоненти за автомобили "Лада".

"Ние ще се опитаме да сведем до минимум този процес. Но отново много ще зависи от реалната ценова политика на нашите доставчици", каза ръководителят на компанията. Според Соколов обменният курс се е повишил с 15-20% през последните два месеца, което не може да не се отрази на цената на вносните автомобилни комплекти. Това от своя страна може да повлияе на крайната препоръчителна цена за автомобили за представителствата.

"По време на пускането на това производство (на Лада X-Cross 5, б. р. – началото на юни – това наистина беше ориентир. Сега си запазваме правото да преразгледаме тези цени в зависимост от волатилността на руската валута", каза шефът на АвтоВАЗ, като добави, че окончателното решение за цената на автомобила ще бъде взето когато наближи датата на продажбите.

На 17 юни "АвтоВАЗ" се похвали, че възобновява производството на автомобили в бившия завод на "Нисан" в Санкт Петербург в партньорство с китайски производител. Първият модел е кросоувърът Лада X-Cross 5. Тогава Соколов каза, че цената на нов автомобил ще бъде до 2,5 милиона рубли, в зависимост от конфигурацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

3

бай Падежко

10.07 2023 в 20:26

Kитайците имат в изобилие както тапети така и тоалетна хартия. За чий х** са им руските рубли. Мъка, мъка ватнишка...

9030

2

Ivan Terziysky

10.07 2023 в 17:08

Що бе, нали щяха да си търгуват с националните валути рашките и Китай? Ама май китайците нещо не са много съгласни. :)

-529

1

6екеr4о

10.07 2023 в 15:50

Имам поглед върху колекционерския пазар на монети и мога убедено да твърдя, че москалските рубли и копейки са по-евтини дори и от съвеЦките такива!
Айде на евтинията, китайска кочина за милиони рубли...
 
X

Да помогнем на украинските деца!